Havaji će za trideset godina koristiti samo obnovljivu energiju

Američka država Havaji do 2045. godine ima za cilj koristiti isključivo obnovljivu energiju, saopćili su danas državni zvaničnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Havajski guverner David Ige jučer je potpisao četiri zakona o obnovljivoj energiji, od kojih jedan definiše stopostotno korištenje obnovljive energije za trideset godina.

Definisanjem tog cilja Havaji su postali prva američka država koja je usvojila portfolio o standardu stopostotnih izvora obnovljive energije.

Međutim, za Havaje koji leže na pacifičkoj obali teško će biti stvoriti neovisnost o fosilnim gorivima, tim više jer je trenutno samo 21 posto energetskog portfolija bazirano na obnovljivim izvorima. Do jučer su vlasti imale za cilj koristiti 40 posto obnovljive energije do 2040. godine.

Guverner Ige ovim se obavezao da će postepeno trajno okončati uvoz fosilnih goriva, ali nije objasnio kako to planira izvesti.

U avgustu prošle godine američka Uprava za informisanje o energiji javila je da će Havaji uvoziti ukapljeni zemni plin, imajući u vidu ovisnost zemlje o uvozu gasa zbog njenog geografskog položaja i nedostatka izvora fosilnih goriva.

Havaji su američka država koja ima najveću potrebu za uvozom nafte, stoga su i cijene električne energije u zemlji tri do pet puta više u poređenju sa cijenama u drugim državama.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*