PSBiH: Poslanici danas o Prijedlogu rezolucije o Srebrenici

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će danas Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić (SDP) i Zaim Backović (BPS).

Predlagači ovom rezolucijom žele da Predstavnički dom oda počast svim žrtvama genocida i izrazi najdublje saučešće porodicama stradalih u genocidu počinjenom u julu 1995. godine.

Na predloženom dnevnom redu sjednice je Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u prošloj godini. Članovi nadležne komisije ove sedmice su naglasili da se ozbiljnije treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona u ovoj godini, koja nije izborna.

Ocijenjeno je da su najslabija karika u izbornom procesu birački odbori za čiji rad se izdvaja oko četiri miliona KM, što je više od 50 posto ukupnog budžeta za izbore, a u tom dijelu procesa se vrši najviše malverzacija.

Naglašeno je da bi se to moglo riješiti uvođenjem elektronskog glasanja. Centralna izborna komisija je pozvana da uradi pilot-projekt za sljedeće izbore, posebno imajući u vidu da je Indija, koja ima oko milijardu stanovnika, uspješno završila taj proces.

Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Izvještaja o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini te Godišnjeg izvještaja o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava za prošlu godinu.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o Informaciji o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koju su članovi nadležne komisije odbili primiti k znanju naglašavajući, između ostaloga, sporost u procesuiranju ratnih zločina i krivičnih djela iz oblasti organiziranog kriminala.

Informacija Regulatorne agencije za komunikacije o cijenama usluga mobilnih operatera, u kojoj je navedeno da su cijene tih usluga iznad cijena u zemaljama regiona, prije svega u odnosu na Hrvatsku i Srbiju, također je na dnevnom redu današnje sjednice.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*