Flag of European Union

Zbog nesposobnosti vlasti da postigne dogovor, BiH propušta milione eura od EU

Predstavnici vlasti BiH potpisali su zajedničku izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Evropskoj uniji početkom ove godine. No, od tada nije urađeno ništa kako bi se obećano realizovalo i kako bi naša zemlja konačno napredovala ka EU.

“Naredni korak na putu europskih integracija BiH jeste početak provedbe inicijalnog Programa reformi, nakon čega bi uslijedilo podnošenje kredibilne prijave za članstvo u Europskoj uniji. To bi značilo prelazak s izjave opredjeljenja iz februara prošle godine na konkretno djelovanje, odnosno provedbu Programa reformi i odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), čime se pokazuje da zemlja ostvaruje pomake i provodi potrebne promjene”, rekao je za Klix.ba Andy McGuffie, portparol Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

Reforme za dobrobit građana BiH
Istakao je kako su potrebne socioekonomske reforme kao i cijeli niz reformi u okviru SSP-a, te da tu nije riječ “o ispunjavanju očekivanja EU, već stvaranju boljih životnih uslova za građane, kao što je stvaranje novih radnih mjesta za 60% mladih u Bosni i Hercegovini koji su nezaposleni”.

“Osiguravanje učinkovite koordinacije po pitanjima koja se tiču Evropske unije putem usaglašenog mehanizma jeste još jedna od neposrednih zadaća koje predstoje BiH. Njegovo nepostojanje usporava stvari. Nadamo se da će se pokrenuti ovo pitanje i postići dogovor. Koordinacija po pitanjima koja se tiču Evropske unije treba poslužiti kao učinkovit tehnički alat za osiguranje usklađivanja domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom Evropske unije, učinkovitu realizaciju sredstava iz IPA fonda i ubrzati provedbu pitanja u vezi sa EU”, naglasio je McGuffie.

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon kazala je kako sa razočarenjem konstatuje da je BiH izgubila puno vremena “zbog nesposobnosti dogovora oko strateških pitanja i državnih interesa, kao i zbog prevladavanja politike koja je zasnovana na etničkoj podijeli.”

“Vjerujem da je put BiH evropski put. Isto tako želim da vjerujem da BiH mora i može da skupi dovoljno hrabrosti i da se suoči sa svim izazovima na tom putu. Posljednjom inicijativom, koju predvode Njemačka i Velika Britanija, je EU stavila do znanja da po ko zna koji put pruža ruku BiH i nudi put koji je prilagođen situaciji u toj zemlji i tu šansu BiH ne bi smjela propustiti. Sa više tehničkih detalja ili pitanja vezanih za pravnu državu, se prešlo na konkretne socioekonomske reforme u nadi da će to čitavoj regiji, pa i BiH, donijeti više koristi. Vjerovatno ne treba ponavljati da BiH sebi ne smije da priušti dodatno ‘gubljenje’ vremena”, rekla je Fajon za Klix.ba.

Milioni eura “na čekanju”
I ona je, poput McGuffieja, istakla kako bh. vlasti moraju shvatiti da sve te reforme rade u korist svojih državljana, a ne zbog EU.

“Što se prije to shvati, prije će biti ispunjeni zadaci koji su pred BiH. Dosljednost i odlučnost pri usvajanju i primjeni potrebnih pravila su veoma važni u ovom trenutku. Naime, SSP podrazumijeva usklađivanje zakonodavstva BiH sa EU na svim nivoima, uključujući i lokalnu. Zato je i usvajanje mehanizma koordinacije od suštinskog značaja. Nadam se da će BiH , bez obzira na kompleksnu strukturu, početi da se ponaša i da diše kao jedno i da će prevazići sve razlike sa ciljem što bržeg sprovođenja niza reformi da bi se postigao sljedeći korak – status kandidata, i sa tim dodatne olakšice, mogućnosti i finansijska pomoć”, rekla je Fajon.

Evropska unija osigurava milione eura putem fondova iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) i planira podržati sektorske reforme u BiH s iznosom od 165,8 miliona eura u specifičnim sektorima: demokratija i upravljanje, vladavina prava i temeljna prava, konkurentnost i inovacije, lokalne razvojne strategije i obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike. No, moguća su i dodatna sredstva.

“Ostale zemlje u regionu ostvaruju veće koristi iz fondova Evropske unije zahvaljujući postojanju koordiniranih cjelodržavnih strategija, na temelju kojih mogu osigurati realizaciju fondova. Komisija je spremna proširiti sredstva Evropske unije na druge sektore onog momenta kada BiH usvoji relevantne cjelodržavne strateške dokumente. BiH također treba okončati proces ratificiranja Okvirnog sporazuma za IPA 2 fond. Za izradu i provedbu programa reformi, provođenje obaveza iz SSP-a i ostvarivanje napretka ka Evropskoj uniji sada su potrebni politička jasnoća, odlučna akcija i istinski, koordinirani napor institucija na svim nivoima”, rekao je McGuffie.

Uprkos tome što se naša zemlja nije pokmakla s mrtve tačke, evropski zvaničnici vjeruju da će BiH ipak biti u EU. Fajon ističe kako je neminovno da je BiH mjesto u Evopskoj uniji, te da će samo članstvo imati niz pozitivnih posljedica za naše građane.

“Članstvo svih zemalja zapadnog Balkana u EU posmatra se kao izvor stabilnosti i ublaženje napetosti u regionu, koje su u posljednje vrijeme ponovo isplivale na površinu”, zaključila je Fajon.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*