LJUT 2015.: Organizovan okrugli sto „Visoko obrazovanje i tržište rada“

U okviru „XX Ljetnog Univerziteta“, danas je tuzlanski Univeritet u saradnji sa  Zavodom za zapošljavanjem TK, i kantonalnim Ministarstvom razvoja i poduzetništva, organizovao okrugli sto o temi, „Visoko obrazovanje i tržište rada“.

Univerzitet u Tuzli je ove godine obavio instuticonalnu akreditaciju, u okviru koje je dobio i određene preporuke. Jedna od njih je veća saradnja sa edukacijskom bazom, te je u okviru manifestacije „XX Ljetni Univerzitet“, organizovano nekoliko okruglih stolova i tematskih predavanja. Snježana Marić prorektorica za razvoj i ekonomsko-finansijske poslove Univerziteta u Tuzli nam je kazala, kako je održani okrugli sto „Visoko obrazovanje i tržište rada“ opravdao njihova očekivanja.

Razija Majstorović šef Odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju, u Zavodu za zapošljavanje TK, iznijela je podatke da je od oko 96 hiljada nezaposlenih na evidenciji, njih oko 6% sa visokom stručnom spremom. Jedna od preporuka je da mladi trebaju raditi na dodanim edukacijama, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona je provelo projekat „Barometar radne snage“, u okviru kojeg su analizirali upisnu politiku Univerziteta u Tuzli. Adisa Gotovušić viši stručni saradnik za podršku razvoja malim i srednjim preduzećima u pomenutom ministarstvu, ovom prilikom je iznijela podatke, da su struke kao što su ekonomska ili pravna prekomjerne na tržištu, a da bi trebalo preferirati mašinsku ili elektrotehničku.

Kako bi doprinijeli smanjenju nezaposlenosti, Univerzitet u Tuzli će u narednom periodu nastojati inovirati nastavne planove na fakultetima, sa većim učešćem praktičnog rada u izvođenju nastave.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*