Nastavljaju se projekti sanacije klizišta na području grada Tuzla

U zgradi Gradske uprave jučer je održan radni sastanak, na kojem su prisustvovali, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa saradnicima iz Stručnog tima za monitoring područja pogođenih klizištima i predstavnici Asocijacije geofizičara i ekologa Srbije (AGES) sa stručnjacima iz Japana, koji rade na projektu ¨Procjena oštećenja infrastrukture u poplavama u BiH i Srbiji u maju 2014. godine¨. Cilj sastanka je uspostavljanje saradnje na procesu sanacije posljedica od poplava i klizišta u Tuzli i šire.

Sastanak je počeo izlaganjem gradonačelnika Imamovića, koji je prisutnima predstavio ranije realizovane preventivne projekte na regulaciji vodotoka i sanaciji klizišta, zahvaljujući kojima je tokom prošlogodišnje prirodne katastrofe spašeno preko 4000 objekata na području grada Tuzla.

Članovi tuzlanskog tima za monitoring, dr. Izet Žigić, dr. Miralem Mulać i rukovodilac službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Kemal Kurević, uz pomoć topografskih i geoloških mapa, izrađenim neposredno pred pojavu i poslije pojave klizišta, prezentirali su lokacije klizišta i aktivnosti koje se trenutno sprovode s ciljem djelimične sanacije najprioritetnijih lokacija.

Prof. dr. Snežana Komatina, predsjednik Asocijacije geofizičara i ekologa Srbije (AGES), sa kolegama iz Japana, Takao Aizawa i Kenji Kawamata, prije dolaska na sastanak, obišla je nekoliko lokacija na kojima su registrovana klizišta, kako bi prikupili informacije sa lica mjesta.

Na kraju sastanka predloženo je da se nakon detaljnije analize informacija, zajednički definiraju prijedlozi daljih istraživanja i mjera sanacije, koji će biti prezentirani 18. juna na sastanku u Ambasadi Japana, u Sarajevu, kako bi se pokušala iznaći mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata. Stručnjaci iz Japana su istakli da im

je drago što se njihovoj posjeti pristupilo veoma ozbiljno i da se prema utiscima, u Tuzli aktivno radi na pronalaženju rješenja za sanaciju klizišta.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*