Vučić: Spreman sam doći u Srebrenicu ako to budu željeli Bošnjaci, a Srbija ne podržava rezoluciju

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu kako je spreman da dođe u Srebrenicu i oda počast žrtvama ukoliko Bošnjaci izraze želju da on dođe na obilježavanje 20. godišnjice, kako je rekao, velikog i strašnog zločina, prenosi Anadolu Agency.

Vučić je kazao kako srbijanska Vlada ne može podržati prijedlog rezolucije o Srebrenici koji će se naći pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih naroda. Naglasio je kako, bez obzira na sve, smatra da treba raditi na pomirenju Srba i Bošnjaka.

Uprkos ovakvom odnosu prema Rezoluciji, Vučić je kazao da je “spreman da oda počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama u Srebrenici“.

“Kao predsednik Vlade Republike Srbije, u dogovoru postignutom sa svim institucijama, sam spreman da pognem svoju glavu, da pokažem kakav odnos imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama, da bi onih 99,99 posto Srba koji nisu učestvovali u takvom zločinu mogli da idu uzdignute glave ma gde u svetu da se nalaze. To znači, ako Bošnajci budu želeli, ako za njih ne bude predstavljalo dodatnu poteškoću, biću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama Srebrenice”, rekao je Vučić naglasivši da je jedan od osnovnih ciljeva njegove politike mir i pomirenje između Srba i Bošnjaka.

– Boriti se protiv onih koji su okaljali obraz –

Iznoseći dogovorenu platformu Vlade i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, on je rekao da se u Srebrenici “dogodio težak i jeziv zločin” i da “Srbi, kao mnogostradalni narod, da bi pokazali svoju veličinu, moraju nedvosmisleno da pokažu da poštuju tuđu patnju i tuđu bol.

“To što ćemo da veličamo svoje žrtve, a ni to ne umemo, a da nipodaštavamo tuđi bol i patnju, nigde nas neće odvesti. Upravo zato mi moramo više nego bilo ko da pokažemo da poštujemo muke, patnju, bol, ako hoćete, da razumemo mržnju mnogih Bošnjaka prema nama koji su kroz pakao Srebrenice prošli”, kazao je on.

Vučić je istakao da su Srbi i Bošnjaci često bili na različitim stranama: “U Podrinju je neprijateljstvo bilo toliko da gotovo nikada žive nismo razmenjivali, samo mrtve smo prebrojavali, i jedni i drugi, nekada su jedni, a nekada drugi stradali više. Hoćemo li to da radimo i u budućnosti? Da li nam je potreban neko sa strane da nam drži pridike”, upitao je predsjednik Vlade Srbije.

„Upravo zato mi Srbi nećemo da krijemo prezir i nećemo prestati da se borimo protiv onih koji su okaljali obraz srpskom rodu i učestvovali u jednom od najtežih zločina kakav je bio ovaj u Srebrenici. Do sada smo uhapsili 12 lica, četiri pravosnažno osuđena. Mi ćemo sa tim poslom da nastavimo“, podvukao je srbijanski premijer naglasivši da Srbija neće pokušavati da se krije i relativizuje zločin u Srebrenici.

“To je veliki i strašan zločin. Upravo zato ja smatram da treba da se radi na pomirenju, a ne na dodatnoj destabilizaciji u regionu. Predlozi rezolucije sa strane nisu doneli pomirenje u region, naprotiv doneli su tenzije”, ocijenio je Vučić.

Obraćajući se posebno Bošnjacima koji žive u Srbiji i BiH, rekao da od njega lično i Vlade Srbije imaju ispruženu ruku.

„Neki sa strane će i vas i nas Srbe koristiti za dnevno-političke potrebe. Ovo je da uredimo naš život, jer narednih stotinama godina živećemo jedni sa drugima, ne jednih pored drugih, i ne možemo da se odvojimo. Molim Vas da tu ruku ne odbijete iako znam koliko je strasti danas u vama, koliko ljutnje, baš kao što znam koliko je ljutnje kod Srba koji ovo slušaju“, poručio je Vučić.

Vučić je naglasio kako srbijanska vlada ne može da podrži predloženu rezoluciju o Srebrenici u VSUN-a, kako je naveo, ni za ni protiv, zbog puno političkih i pravnih kvalifikacija.

„Srpska vlada, iako je niko za ništa da pita, ne može da glasa ni za ni protiv, ne može da podrži rezoluciju koja je predložena“, naveo je on potvrdivši na novinarsko pitanje da je jedan od razloga odbijanja rezolucije i što se pominje riječ “genocid”.

– O hapšenju Nasera Orića –

U vezi hapšenja Nasera Orića u Švajcarskoj i Ramuša Haradinaja u Sloveniji, Vučić je rekao da su neki do sada putovali i do sedamdeset puta, pa su tek tada zaustavljeni. On je pročitao dio zahtjeva za sprovođenje istrage o Naseru Oriću u kojem je naveden svirep način ubistva Srba u selu Zalazje kod Sebrenice i upitao, kako je kazao, Bošnjake i Srbe da li Srbija smije da odustane od zahtjeva za izručenje.

„Ko je taj majčin sin na kugli zemaljskoj koji traži da se ovo ne procesuira. Imamo žive svedoke koji o ovome govore“, kazao je Vučić uputivši poruku Bošnjacima da “nije važna sudbina Aleksandra Vučića, Bakira Izetbegovića, važna je sudbina naših naroda”.

„Srbi i Bošnjaci moraju da žive u miru, zaboravite na legende koje smo sami pravili i priče koje smo ispredali, moramo da živimo u racionalnom svetu i razmišljamo o budućnosti, moramo da živimo drugačije živote da bismo bili normalni“, kazao je zaključivši da je “sa pruženom rukom”, poslije svih rizika i riječi koje je izgovorio za Nasera Orića i za rezoluciju koju su stranci spremali.

Govoreći prethodno o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, 23. juna, kazao je da od uspjeha tih pregovora zavisi otvaranje poglavlja za Srbiju, ekonomski prosperitet Srbije, ali i ukupna politička stabilnost.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*