(FOTO) Tuzla: U prelijepoj ramazanskoj noći na Trgu slobode iftarilo blizu 2.000 postača

DSC_0058

Blizu 2.000 postača iftarilo je drugog dana mjeseca ramazana na tuzlanskom Trgu slobode u okviru projekta “Konvoj berićeta” kojeg realizuje istanbulska općina Bajrampaša.

Svesrdnu pomoć u realizaciji projekta, koji ima za cilj da se mostovi prijateljstva u zemljama Balkana dodatno ojačaju, pružio je Grad Tuzla, a gosti iz Turske su cio dan posvetili pripremi i organizaciji iftara na otvorenom.

Domaćini su se potrudili da gosti iz Turske obiđu tuzlanske znamenitosti te da se upoznaju sa turističkom ponudom i kulturno-historijskim nasljeđem.

Gokhan Balikoglu, predstavnik Općine Bajrampaša, naveo je kako se “Konvoj berićeta” realizuje jedanestu godinu u nizu.

“Trećina stanovika Općine Bajrampaša ili, bolje rečeno, njih oko 300.000 dolaze sa ovih prostora Balkana. Imaju tursko državljanstvo, ali zbog historije i svojih korijena odlučili smo se na realizaciju ovakvog projekta jer želimo ojačati mostove sa svim dobrim ljudima”, rekao je Gokhan Balikoglu.

Gosti iz Turske bili su izvanredni domaćini u pravom smislu te riječi. Postavili su stolove i stolice, a vrijedni kuhari i pomoćno osoblje trudili su se da hrana bude gotova kada se sa tuzlanskih džamija začuju ezan i kada se sa Kicelja oglasi top.

“Još od 18 sati postači su počeli pristizati na Trg slobode. Za pola sata sva mjesta su bila zauzeta. Zaista predivan ambijent i jedan doživljaj koji može podariti samo ramazan”, kaže Nedim Sakić, jedan postača koji je prisustvovao večerašnjem iftaru na otvorenom.

Glavni imam Medžlisa IZ Tuzla, Ahmed ef. Huskanović, pozvao je sve građane Tuzle, postače i one koji nisu danas postili te komšije drugih vjeroispovjesti da im se pridruže na večerašnjem iftaru.

I zaista na Trgu slobode niko nikog nije pitao kako se zove i kojem se Bogu moli. U prelijepoj ramazanskoj noći gosti iz Bajrampaše potrudili su se da budu odlični i nezaboravni domaćini.

Oni će svoj put nastaviti i u drugim zemljama Balkana, ali će iz Tuzle, kako su rekli, ponijeti vrijedne i nezaboravne uspomene.

(klix/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*