U Teatru kabare Tuzla monodrama “Seks ? Hvala, čisto da probam!”

Monodrama “Seks ? Hvala, čisto da probam!”autora Dario, Franca, Jacopo FO, u režiji Merite Smaja, a koju izvodi albanska glumica Rita Đeka bit će održana u Teatru Kabare Tuzla u nedjelju, 21. juna sa početkom u 12.00 sati. Ulaz je slobodan. Predstava se izvodi u okviru projekta “JA SAM ŽENA – pozorište za društvene promjene” implementiranog od strane organizacija Vive Žene, Zemlja djece u BiH, Budućnost, Gruaja tek Gruaja, Linja e Keshillimit per gra dhe vajza, dhe Streheza.

Monodrama “Seks ? Hvala, čisto da probam!” dolazi u sjajnoj interpretaciji profesionalne glumice teatra „Miđeni”, Rita Đeka, u režiji Merite Smaja. Monodrama počinje prvim seksualnim odnosom u univerzumu, što je onaj između Adama i Eve, odnos koji je nastao kao rezultat jednog osjećaja. Njih dvoje nisu poznavali jedno-drugo, nisu znali ništa jedno o drugom, oni nisu poznavali ni sebe. Zatim, monodrama dolazi iz usta jedne žene, koja objašnjava svaku fazu života, tako što započinje rođenjem, upoznavanje sa muškim spolom, upoznavanje sa perverzijom, upoznavanje sa ljubavlju, njenim efektima, trudnoćom, abortusom, orgazmom, zahlađivanjem odnosa između muškarca i žene, što dovodi do silovanja. Ovaj komad napisan od Franca Rama, donose dvije žene kako bi pokazale da moramo poznavati vlastitu unutrašnjosti, kako bi bili u mogućnosti da se nosimo sa realnošću i da se suočimo s njom.

Projekat “JA SAM ŽENA – pozorište za društvene promjene” finansiran je i podržan od strane švicarske organizacije IAMANEH, kao i Švicarske agencije za razvoj i saradnju Sarajevo.
Kako ističu implementatori ovim projektom želi se dati doprinos osnaživanju ženske percepcije sebe kao ljudskog bića, sa pravom na puna seksualna, reproduktivna i socijalna prava u društvu gdje je prisutna diskriminacija istih na temlju spola.
Ciljevi projekata su podizanje svijesti u Albaniji i Bosni i Hercegovini o slobodi i odbrani ženskih seksualnih i socijalnih prava i ženske cjelokupne dobrobiti, kao i osnaživanje regionalnih partnerstva , te doprinos razvoju regionalnih kapaciteta suradnje partnerskih organizacija koje za cilj imaju osnaživanje žena i djevojaka u regiji.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*