Prosvjetni radnici za sutra najavili proteste ispred Vlade TK

Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Tuzla, danas je organizovao press konferecniju na kojoj su za sutra najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Na ovaj korak su se odlučili zbog nedavne Odluke kantonalne Vlade, o izmjeni Plana upisa u srednje škole u školskoj 2015.2016.godini.

Pomenutom Odlukom omogućen je upis dodatnih 12 odjeljenja u medicinske škole na području Tuzlanskog kantona, čime smatraju da je problem izašao iz okvira obrazovanja i postao društveni. Iz istog razloga biće otežan i rad same škole, koja nastavu već sada realizuje na tri lokacije, odjeljenja su prekobrojna, što svakako utiče na kvalitet obrazovanja. Kako je kazao predsjednik ovog sinikata Admir Terzić, ovim se vrši depopulacija i šalje loša poruka mladima, da nemaju prespektive u BiH, i da treba da idu u zapadne zemlje, kako bi tamo rješavali svoja egzistencijalna pitanja.

Kako se između ostalog moglo čuti ovom prilikom, u narednoj školskoj godini na području Tuzlanskog kantona, u srednje škole će krenuti 3.000 učenika manje, što je između 100 i 120 odjeljenja, te između 150 i 200 radnih mjesta manje. Midhad Parić profesor u Gimnaziji Meša Selimović Tuzla iznio je podatak, da samo u gimnazijama ove godine, srednješkolsko obrazovanje završava 46 odjeljenja, a upisuje samo 19.

Ukoliko najavljeni protesti ne budu imali odjeka kod nadležnih, u Sindikatu najavljuju nastavak zakonom dozvoljene borbe, za stavljanje van snage pomenute Odluke, hitno pokretanje Strategije razvoja obrazovanja, sa posebnim akcentom na upisnu politiku, te pokretanje procedure izmjena i dopuna Pedagoških standarda za srednje škole.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*