BiH: Obilježavanje Međunarodnog dana podrške žrtvama torture

Međunarodni dan podrške žrtvama torture obilježava se danas u BiH, s ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini, težak položaj žrtava torture, te prisustvo torture u svijetu.

Parlamentarna skupština BiH
Tematska sjednica povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtavama torture, u organizaciji Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH i u saradnji s UNDP-jem održat će se sutra, 26. juna, u 11.00 sati Plavoj sali PSBiH.

Na sjednicu su pozvani predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH (Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva pravde BiH), Suda BiH, VSTV-a BiH, glavni državni tužilac, te predstavnici Tužilaštva RS i Tužilaštva F BiH, Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH, Instituta za nestale osobe BiH, NS RS, Parlamenta F BiH i Skupštine Brčko Distrikta BiH, ambasada u Bosni i Hercegovini, Vijeća Evrope u BiH, Misije OSCE-a u BiH, UNDP-ja, kao i drugih nevladinih i međunarodnih organizacija koje djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine.

Konvencija protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka usvojena je i otvorena za potpisivanje, ratifikaciju i pristupanje Rezolucijom Generalne skupštine UN-a br. 39/46, od 10. decembra 1984. godine, a stupila je na snagu 26. juna 1987. godine. U čast Konvencije, kao i Povelje Organizacije UN-a, 26. juni određen je kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture.

Savez logoraša BiH

Savez logoraša u BiH obilježit će u Sarajevu nizom aktivnosti Međunarodni dan podrške žrtvama torture (26. juni) i na taj način ukazati na iznimno težak položaj žrtava, bivših logoraša “koji 20 godina nakon završetka rata u BiH nisu zaštićeni niti jednim zakonom u BiH, uskraćena su im i svakodnevno se krše njihova osnovna ljudska prava”.

Na Međunarodni dan podrške žrtvama torture Savez logoraša u BiH simbolično će, ispred zgrade Parlamenta BiH, predstaviti statuu žrtve torture – logoraša.

Ispred Katedrale Srca Isusova bit će postavljena izložba fotografija koje će nositi žrtve torture – logoraši, a prikazuju slike objekata logora, logoraša, mučenja, masovnih grobnica, te zločina nad logorašima od 1992. do 1995. Fotografije korištene na toj izložbi dio su dokaznih materijala korištenih pred MKSJ i sudovima u BiH.

Planirana je i press konferencija na kojoj će učesnici govoriti o statusu žrtava torture u BiH i svijetu, te apelirati na domaću i međunarodnu javnost za rješavanje problema te kategorije.

– Savez logoraša u BiH je i ove godine odlučio ovaj značajni datum posvetiti podizanju svijesti javnosti, institucija, političkih stranaka i medija na hitnost i neophodnost rješavanja pravnog statusa žrtava torture u BiH i konačnog usvajanja zakona o pravima žrtava torture u BiH – navodi se u saopćenju iz Saveza logoraša BiH.

Tuzla: Udruženja građana Vive Žene
Ovaj dan obilježava se i u Tuzli, u organizaciji Udruženja građana Vive Žene Tuzla.
Podršku žrtvama daju u saradnji s četiri organizacije Medica iz Zenice, Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj i Fondacija Udružene žene iz Banja Luke i hrvatska Udruga logoraša domovinskog rata BiH iz Mostara.

Između ostalo, g u okviru obilježavanja u Tuzli će biti održan okrugli sto o temi “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem BiH”.

Okruglom stolu prisustvovat će oko 130 članova udruženja žrtava i logoraša iz Bosne i Hercegovine.

Također će biti organizirana i manifestacija za djecu i mlade na šetalištu Slana Banja, saopćili su organizatori.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*