Ročište u slučaju Naser Orić u ponedjeljak, odbrana će se protiviti mjerama zabrane

Ročište Naseru Oriću na kojem će se razmatrati mjere zabrane koje su mu jučer predložene u Tužilaštvu BiH bit će najvjerovatnije održano u ponedjeljak.

Kazala je ovo za Klix.ba Lejla Čović, advokatica Orićeva advokatica istaknuvši da mjere zabrane koje su predložene njenom branjeniku podrazumijevaju ograničenje kretanja i boravka osumnjičenog, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te periodično javljanje nadležnom policijskom organu.

“Odbrana će se protiviti ovome zahtjevu Tužilaštva”, kazala je Čović dodajući da smatra da nema razloga za određivanje mjera Oriću koji je dostupan organima gonjenja u našoj zemlji.

Istakla je kako će tužilac na ročištu iznijeti šta se to tačno Oriću stavlja na teret te da, za sada, može samo reći da optužbe između ostalog podrazumijevaju i događanja u Zalazju zbog kojih Srbija potražuje Orića.

No, konačnu odluku o predloženim mjerama nakon zakazanog ročišta te iznošenja stavova obje strane donijet će sudija za prethodni postupak Suda BiH.

Podsjećamo, tužilac je jučer naredio 24-satno zadržavanje Orića u Tužilaštvu BiH da bi ubrzo poslije toga on bio pušten na slobodu uz prijedlog mjera zabrane.

Nakon što mu je određeno zadržavanje, Orić je, kako je kazala njegova advokatica, rekao da će ostati koliko god treba te da mu je najvažnije da je izručen BiH, a ne Srbiji.

Podsjetimo, ratni komandant Srebrenice uhapšen je 10. juna u Ženevi po potjernici iz Srbije. Određen mu je ekstradicijski pritvor u trajanju od 14 dana.

Potom je Srbija 22. juna zatražila izručenje Orića toj zemlji, a koja ga tereti zbog navodnih zločina u selu Zalazje kod Srebrenice.

Za izručenjem je zahtjev podnijelo i Tužilaštvo BiH putem Ministarstva pravde BiH, a na koji su švicarske vlasti i reagirale te Orića prihvatili izručiti BiH.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*