Sarajevo: Prošla je 101 godina od atentata na Franza Ferdinanda

Dvadeset osmog juna 1914. godine Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i taj događaj u Sarajevu označen je kao varnica za izbijanje Prvog svjetskog rata, piše bh. novinska agencija Patria. Tog dana sa Franzom Ferdinandom u Sarajevo je došla i njegova trudna supruga Sofija. Otvorenim automobilom trebali su proći gradom, Obalom, pored Gradske vijećnice, obići austrougarske trupe i Zemaljski muzej.

Svečana atmosfera na ulicama nije davala utisak za bilo kakav ružan incident. Međutim, u masi koja je čekala Ferdinanda i Sofiju bili su i članovi organizacije Mlada Bosna, koju je kontrolirala tajna srpska teroristička organizacija Crna ruka, s Dragutinom Dimitrijevićem Apisom na čelu. Prvi pokušaj atentata bilo je bacanje bombe na automobil od strane Nedeljka Čabrinovića, člana organizacije Mlada Bosna. No, bomba je izbačena iz automobila i eksplodirala je među gomilom ljudi od kojih je desetak ranjeno. Kolona je nastavila put. Ali ovaj put, drugi član Mlade Bosne Gavrilo Princip poteže će pištolj i puca u automobil kojim se vozio prestolonasljednik. Prvim pucnjem pogodio je Ferdinanda, a drugim Sofiju.

Na tom mjestu nalazi se most Latinska ćuprija, a iako se nekada zvao Principov, ponovo je vraćeno staro ime. U Muzeju Sarajeva mogu se naći brojni dokumenti i slike iz tog perioda, a često se može vidjeti i replika automobila kojim su se vozili Ferdinand i Sofija. Upravo večeras, u Beogradu će biti otkriven spomenik Gavrilu Principu, na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice. Iako su mišljenja o Principu podijeljena, akademik Muhamed Filipović ranije je za Patriu objasnio da se za Gavrila može tvrditi da je atentator, ali nikako terorista.

(Nap.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*