"Ako želimo da država krene naprijed, mislim da to svi želimo, onda moramo biti svjesni činjenice da jedna temeljita ustavna reforma, koja će lokalnoj samoupravi dati ona prava i nadležnosti koja joj daje Evropska povelja, je neophodna", pojasnio je načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. (Denis Zuberi - Anadolu Ajansı)

Rezolucija o Srebrenici – Doprinos izgradnji mira i povjerenja

Najnovije inicijative  o međunarodnoj rezoluciji UN-u kojom se  tretira zločin genocida u Srebrenici, daju nadu „da će međunarodna zajednica i slobodni svijet izvršiti pritisak da se u našim lokalnim okvirima, a posebno u vrhu političke elite srpskog naroda u RS-u i u Srbiji uspostavi drugi odnos, odnos uvažavanja i priznanja i solidarnosti, rekao je Mirko Pejanović na današnjoj sesiji  “Kruga 99″ u Sarajevu.

“Srebrenica i kako dalje…”, bila je tema današnje sesije  Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99″, koja je održana  u Sarajevu.

” Danas na “Krugu 99“ nastojimo da razmišljamo ne samo o prošlosti, nego prije svega o budućnosti kako bi ona bila moguća za sve ljude, istovremeno i insistiramo na tezi da bi nakon 20 godina Srebrenicu trebalo razvijati kao internacionalni kulturni, edukativni i politički centar za mir, pomirenje, katarzu i zaštitu žrtava ratnih stradanja bilo gdje u svijetu – kazao je Kulenović novinarima prije početka sesije o temi “Srebrenica i kako dalje…”.

Profesor Hidajet Repovac je kazao da se njemu postavlja pitanje da li je nakon 20 godina Srebrenica zaboravljena i da li još uvijek ono što se desilo ima težinu koju je imalo s početka?

Po mom sudu, dodao je on, Srebrenica mora biti mjesto susreta. Istaknuo je da Srebernicu vidi kao mjesto mira i dijaloga, kao mjesto pomirenja.

Profesor Mirko Pejanović je kazao da se 20 godina nakon strašnog zločina i genocida u Srebrenici postavlja pitanje može li Srebrenica postati mjesto, simbol pomirenja, može li postati mjesto i simbol za pouke da se na ovim prostorima ne dogodi obnova zločina i genocida i može li postati simbol, razlog i mjesto da se drugačije razvijaju i obnavljaju međuetnički, međunacionalni odnosi najprije između srpskog i bošnjačkog naroda, a potom države BiH i države Srbije?

– Nužno je kazati da je zločin i genocid u Srebrenici dobio planetarnu protvrdu. Ona je iskazana unutar međunarodnog prava kroz presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde – kazao je Pejanović.

Profesor Senadin Lavić je kazao da je presudom Međunarodnog suda pravde 2007. godine potvrđeno ko je počinio genocid u Srebrenici.

– Srebrenica je time postala simbol i sveto mjesto stradanja nedužnih ljudi, a u isto vrijeme postala je i topos nade savremenog čovječanstva. Nadamo se da će u perspektivi internacionalna zajednica pomoći da Srebrenica stane na svoje noge na jedan način što će tamo da se napravi jedan internacionalni istraživački institut gdje bi se skupljali mladi istraživači, širili nadu i znanje o ljudskim nedjelima i zločinima – kazao je Lavić.

Akademik Vladimir Premec je kazao da ne može zamisliti čovjeka ili tijelo koje je zaključilo i naredilo da se likvidira toliki broj ljudi u Srebrenici.

Prof.dr. fra Mile Babić smatra da treba u Srebrenici osnovati institut za istraživanje genocida tako da se taj genocid ne bi nikada ponovio.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*