Nagrađeni najbolji učenički radovi o Kapiji

U prostorijama Udruženja 25. maj 95. Kapija, uručene su nagrade najboljim učenicima, koji su u proteklom periodu pisali i slikali o tuzlanskoj Kapiji. Riječ je o realizaciji manifestacije “Uvedimo Kapiju u škole-Kapija u srcima djece“.

Ova manifestacija se organizuje drugu godinu za redom, i ono što je novina je veći proj nagrađenih literalnih i likovnih radova. Kapija se ne nalazi u nastavnom planu i programu škola, te je i ovo jedan od načina da se utiče na nadležne institucije, kako bi se dešavanja od 25.maja 1995.godine, kao dokazani ratni zločin, uvrstile u školske udžbenike. Kako je kazao Edin Hurić predsjednik Udruženja 25. maj 95. Kapija, odziv učenika ove godine na konkursu je slabiji u odnosu na predhodnu, te će za narednu pripreme krenuti znatno ranije.

Nagrade je uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je u svom obraćanju kazao, da se ne smije dopustiti da neko u budućnosti, prepravlja istoriju o Kapiji. Zato je jako važno ovaj događaj uvrstiti u školski program, barem u Tuzlanskom kantonu.  Kako se moglo čuti ovom prilikom, od inicijative uvođenja Kapije i drugih dokazanih zločina u obrazovni sistem se neće odustati, bez obzira da li to bilo za godinu ili dvije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*