Poslanici PSBiH danas o ukidanju naknada za rad u upravnim odborima i komisijama?

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) trebali bi na današnjoj sjednici razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Izmjene ovog zakona, koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut predviđaju ukidanje naknade zaposlenicima u institucijama, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu za rad u upravnim i nadzornim odborima.

Te naknade se ostvaruju kroz rad u brojnim komisijama, radnim i interresornim grupama, a sve se to obavlja tokom radnog vremena zbog čega ove osobe osim redovne plaće imaju i dodatnu naknadu za rad koji se odvija tokom istog perioda.

Ustavnopravna komisija Doma utvrdila je usklađenost ovih izmjena s Ustavom BiH, ali je Komisija za budžet i finansije odgodila izjašnjavanje o ovom zakonskom prijedlogu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH, u roku od 15 dana, treba dostaviti mišljenje o Prijedlogu zakona.

Kolegij Doma zasjeda uoči sjednice Predstavničkog doma PSBiH kada će odlučiti da li će ova tačka ostati na dnevnom redu sjednice.

Pred poslanicima je i Izvještaj o nepostizanju saglasnosti Kolegija Doma o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a, te Zaim Backović BPS-a.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*