Nuhanoviću otkazali poziv na konferenciju o Srebrenici: Ne usuđuju mi se pogledati u oči!

Organizatori konferencije o genocidu u Srebrenici, koja se održava u Haagu, bivšem prevodiocu UN-a u Srebrenici Hasanu Nuhanoviću su otkazali pozivnicu na konferenciju jer bi, kako navode holandski mediji, njegovo prisustvo predstavljalo “nelagodu” za ostale učesnike

Trodnevna konferencija koja počinje u ponedjeljak održava se u organizaciji Instituta za međunarodnu pravdu u Hagu i Američki memorijalni muzej holokausta.

Cilj konferencije je da se rekonstruiraju događaji u Srebrenici koji su se desili 1995. godine iznošenjem sjećanja ključnih osoba iz političkog i vojnog miljea, ali i objavljivanjem dokumenata koji ranije nisu bili dostupni javnosti.

Nuhanović je poručio kako neko očigledno ne želi da njega vidi na konferenciji.

“Očigledno je da se ne usuđuju pogledati me u oči”, rekao je Nuhanovic za holandski Volkskrant.

Otac Hasana Nuhanovića, njegova majka i 20-godišnji brat predati su vojnicima Vojske Republike Srpske 13. jula 1995. godine i više nikada nisu viđeni živi.

Nuhanović i porodica Mustafić 2011. godine su podnijeli krivičnu prijavu protiv bivšeg komandanta holandskog bataljona UN-a Tomasa Karremansa i ostalih za odgovornu ulogu izvršenja genocida u Srebrenici.

Nuhanović je u septembru prošle godine emailom dobio poziv na konferenciju, ali je njegova pozivnica otkazana prošlog mjeseca telefonskim pozivom.

“Bila je to teška odluka. Ali kako bi saznali šta se desilo u Srebrenici, ostali učesnici moraju biti u mogućnosti da slobodno govore. To bi bilo teško u prisustvu nekoga ko je već pokrenuo pravni postupak ranije i može isto to učiniti u budućnosti”, rekao je Cameron Hudson iz Američkog memorijalnog muzeja holokausta.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*