Tuzla: Počeo projekat ˝Kompostiranje u vrtićima˝

Uvidjevši problem vezan za upravljanje organskim otpadom, Centar za ekologiju i energiju je od 20. maja 2015. godine počeo sa realizacijom projekta „Gradonačelniče, mi tražimo uvođenje kompostiranja u našem gradu“. Ovaj projekat, koji se implementira uz podršku američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu, ima za cilj uvođenje odvojenog sakupljanja i kompostiranja organskog otpada u 10 tuzlanskih vrtića.

Nakon početnih priprema, održan je i prvi informativni sastanak sa menadžmentom JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ na kojem je prezentiran projekat i dogovorene naredne aktivnosti. Kroz edukativne i praktične radionice, edukativne materijale, nabavku kompostera i kompostiranje u vrtićima, najmlađi građani Tuzle će se upoznati sa pravilnim i odgovornim načinom upravljanja otpadom i svoje znanje će prenijeti svojim porodicama i prijateljima. Djeca će na kompostu saditi biljke i praviti male vrtove, kako bi im se na praktičan način mogla prikazati njegova primjena. Tokom realizacije projektnih aktivnosti, očekuje se uključivanje vlasti, roditelji i medija.

Inače, realizacijom ovog projekta će se smanjiti količine organskog otpada na deponijama, jer njegovim odbacivanjem na deponije se bespovratno gube dragocjene materijalne i energijske vrijednosti. Prema podacima dobivenim iz JKP „Komunalac“ Tuzla, na području Grada Tuzla otpad se odlaže na deponiju koja ima još neiskorištenog prostora za narednih 8 godina, zbog čega je neophodno raditi na smanjenju otpada, njegovom recikliranju i kompostiranju.

Kompostiranjem organskog otpada, količina otpada koja završava na odlagalištu se može smanjiti čak za jednu trećinu, a korištenjem komposta kao humusa izbjegavamo upotrebu vještačkih gnojiva koja smanjuju kvalitet voda i tla, te ugrožavaju zdravlje ljudi, biljaka i životinja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*