Tuzla: Od 3.do 5.jula Medjunarodni skup “Može li biti Evrope bez multikulture?”

Međunarodni skup “Može li biti Evrope bez multikulture?” će se održati u Tuzli od 3. do 5. jula 2015. godine, u okviru Euromediterranea 2015., a u organizaciji Fondacije Alexander Langer, Udruženja Tuzlanska Amica i Foruma Građana Tuzla.

Konferencija nosi isti naziv kao konferencija koja je održana tokom opsade Tuzle, 1994. godine, organizovane od strane “Verona Foruma za mir i povjerenje na teritoriji bivše Jugoslavije”, čiji je Langer bio jedan od glavnih pokretača, i uz podršku Foruma Građana Tuzla i općine Tuzla. Tada su predstavnici civilnog društva iz ratom zahvaćene bivše Jugoslavije imali priliku da se okupe i diskutuju o prijedlozima rješenja za rat koji je bjesnio. Dvadeset godina kasnije, snažna veza između Langera i Balkana je nastavljena kroz međunarodnu nagradu Alexander Langer.

Nataša Kandić i Vjosa Dobruna (Srbija i Kosovo) dobile su nagradu 2000. godine, dok je Irfanki Pašagić (BiH) nagrada dodijeljena 2005. Od tada postoji snažna veza između Fondacije Alexander Langer i gradova Tuzla i Srebrenica, koja je rezultirala osnivanjem Udruženja Adopt Srebrenica. Nakon 10 godina postojanja i promovisanja međuetničkog dijaloga, izmješana grupa, “začetnici, posrednici, graditelji mostova, ispitivači granica” će biti laureati nagrade Alexander Langer za 2015. godinu.

Međunarodni skup “Može li biti Evrope bez multikulture?” se zasniva na vrijednim iskustvima civilnog anganžmana iz prošlosti, kao i iz sadašnjosti, i predstavlja priliku za diskusiju među onima koji su i danas aktivni u promovisanju vrijednosti kao što su mir i dijalog. Učiniti ćemo to uz pomoć riječi Langera, koje stalno pružaju inovativne ključeve za rješavanje, između ostalih, teme nenasilja i multikulturalizma u današnjim izazovima s kojim se susreće BiH, ali i cijela Evropa.

Skup je organizovan uz pomoć i učešće Partije Zelenih u Evropskom Parlamentu Greens|EFA, Grada Tuzle, Općine Srebrenica i “Međunarodne mreže za Srebrenicu” koju čine: Pokrajina Bolzano; Općine: Bolzano, Venezia, Pescara, Trieste, Penne i Caramanico Terme; EURAC Bolzano, AICCRE Abruzzo, Skupina 84 (TS), Udruženje Miladonnambiente, Baobab Pescara i Theater Merano.

Program konferencije “Može li biti Evrope bez multikulture“ Tuzla, 3 – 5. juli 2015.,

  • Mjesta održavanja : Hotel Tuzla, Narodno pozorište, Međunarodna galerija portreta, Atelje Ismet Mujezinović, ulice grada Tuzla. Tokom trajanja Konferencije, zahvaljujući ljubaznosti gospodina Safeta Zeca, moći će se pogledati neke od njegovih slika u Hotelu Tuzla i tokom koncerta u Međunarodnoj galeriji porteta. U okviru Konferencije biće predstavljen život i rad Alexander Langera, kao i izložba fotografija iz arhiva Udruženja Adopt Srebrenica.

Petak 3.7.

15:00         Konferencija za štampu, Hotel Tuzla| Sala za sastanke

18:00 – 20:00    Otvaranje konferencije “Može li biti Evrope bez multikulture“

20:00         Plesni performans grupe Motus Danza, Siena (ITA): „Reci mi da me voliš“

Narodno pozorište Tuzla

Subota 4.7.

09:00 – 13:00

“Alexander Langer i lekcija iz Bosne i Hercegovine”

Hotel Tuzla| Kristalna sala

Uvod: Marijana Grandits, Rada Gavrilović, Selim Beslagić

Panel diskusija: Davor Škrlec, Igor Šoltes, (Članovi Evropskog Parlamenta, Klub zastupnika Zeleni/ Evropski slobodni saveza); Joan Behren (Green European Fondation)

15:00 – 17:30     Radionice:

“Deset tačaka za suživot”

(Marijana Grandits, Andrea Rizza Goldstein, Lejla Merajić)

“Igmanska Inicijativa“ saradnja između gradova i država

(Vehid Šehić i Miodrag Živanović, Bekir Halilović)

“Modeli učešća: zajednički oblikovana demokratija i različitost” (Institut za studije federalizma i regionalizma, Evropska Akademija Bolzano; Elizabeth Alber, Luca Bizzarri, Selma Husić-Bačinović);

“Kultura sjećanja/ Angažovana umjetnost u suočavanju sa prošlošću”

(Staša Zajović, Nataša Kandić, Miloš Urošević, Srđan Vukadinović, Merka Duraković)

“Riječnik suživota: uloga medija u oblikovanju sukoba”

(Ahmad Rafat, Zlatko Dizdarević, Nemanja Zekić)

“Umjetnost i kultura kao sredstvo protiv dominantnih interpretacija stvarnosti”

(Safet Zec, Vlado Kerošević, Nataša Kakeš)

19:00         Don Kihot – Teatar na otvorenom u izvedbi mladih glumaca iz Srebrenice i Tuzle/ Produkcija: Teatro Zappa Teather (ITA), Festival ArTZ (BiH)/

Nedjelja 5.7.

09:00 – 13:00

Hotel Tuzla| Kristalna sala

Okrugli sto: Mladi između prošlosti i budućnosti i iskustva Adopt Srebrenica – (Irfanka Pašagić, Branko Todorović, Jovan Divjak, Valentina Gagic, Muhamed Avdić)

Prezentacija zaključaka

Prezentacija Međunarodne nagrade “Alexander Langer”

dodijeljene Udruženju Adopt, Srebrenica

18:00         Koncert “Namaste Ensemble” (Guido Arbonelli i Giorgio Dellarole) u okviru projekta “Donatori di Musica” /Ita/ i grupe BalsiKa iz Tuzle /BiH/

Međunarodna galerija portreta

  • Koncert će tokom trajanja Konferencije biti održan i u Hospisu i Domu penzionera Tuzla

Tokom Konferencije u hotelu Tuzla biće postavljene izložbe:

  • Slike Safeta Zeca
  • Život i rad Alexander Langera
  • Fotografije iz arhiva Udruženja Adopt Srebrenica

(RTV7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*