Tsiprasov uslovni pristanak: Ministri EU zakazali hitan sastanak, Atina na čekanju

Premijer Grčke Alexis Tsipras postavio je dva uslova za prihvatanje prijedloga Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

U pismu koje je Tsipras poslao na adrese Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda nalazi se pristanak na gotovo sve zahtjeve koji su upućeni zvaničnoj Atini. Ipak, Tsipras je stavio najmanje dvije fusnote.

Naime, on je pristao na promjenu grčkog PDV-a ali pod uslovom da se neka grčka ostrva tretiraju povoljnije spominjući određenu vrstu popusta od 30 posto.

Također, Tsipras nije odbacio pomjeranje granice navršenih godina za ulazak u penziju, ali je zatražio pomjeranje implementacije tog dijela dogovora.

Premijer je postavio uslov da se granica za penzionisanje sa 65 na 67 godina pomjeri tek u oktobru 2022. godine, a ne odmah kako su zatražili međunarodni kreditori.

Vijest o poslanom pismu procurila je nekoliko sati prije početka vanrednog sastanka ministara EU, a koji je zakazan za 16:30 po našem vremenu. Atina je sada na čekanju u nadi da će novi prijedlog značiti i produženje finansijske pomoći.

Grčka je u ponoć probila rok za isplatu duga u iznosu od 1,6 milijardi eura čime je postala prva razvijena država na svijetu koja je propustila da ispuni finansijske međunarodne obaveze.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*