UN Prosecutor Serge Brammertz talks to the media at the Yugoslav war crimes tribunal at The Hague, Netherlands, Wednesday, June 1, 2011. Ratko Mladic will appear before a judge of the Yugoslav war crimes tribunal on Friday, giving the world its first clear look at the former Bosnian Serb military chief since he was arrested last week in Serbia after 16 years on the run. (AP Photo/Martin Meissner)

Brammertz na komemoraciji u UN-u:Srebrenicu moramo zvati pravim imenom, a to je genocid

Glavni tužilac Haškog tribunalaSerge Brammertz danas je na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici, koja je održana u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, izjavio da je genocid u Srebrenici “obilježio cijelu međunarodnu zajednicu”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Tragedija koja se desila u Srebrenici obilježila nas je sviju. Tragedija Srebrenice je usamljenost porodica žrtava, a tu bol znaju samo oni koji su preživjeli”, rekao je Brammertz, dodajući kako još uvijek postoje ljudi koji ne priznaju da se u Srebrenici desio genocid.

“Nažalost još uvijek neki negiraju genocid u Srebrenici. Ali, svi moraju prihvatiti da je 11. jula 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid. Srebrenicu moramo zvati pravim imenom, a to je genocid”, istakao je Brammertz.

Napomenuo je da su mnogo zločinci kažnjeni na Haškom tribunalu zbog čega je pravda u značajnoj mjeri zadovoljena.

“Prije 20 godina postojala je samo nada da će se pravda desiti, ali danas je to sve više realnost”, rekao je Glavni tužilac Haškog tribunala, napominjući kako prevencija sukoba bilo gdje u svijetu mora biti cilj međunarodne zajednice.

Prije obraćanja generalnog sekretara UN-a prisutni su pogledali video o stradanju u Srebrenici autora Tarika Samaraha.

Komemoracija je održana u znak sjećanja na sve žrtve genocida u Srebrenici, a u povodu dvadesete godišnjice stradanja najmanje 8.372 srebreničkih odraslih muškaraca i dječaka.

Međunarodni sud pravde i Haški tribunal okarakterizirali su sistemska ubijanja u Srebrenici kao genocid.
(AA/rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*