Olimpic i Zrinjski danas počinju svoje evropske priče

Nakon Željezničara koji je u utorak uspješno započeo kvalifikacije za Evropsku ligu na red za ovogodišnji debi u Evropi došla su i preostala dva bh. predstavnika u ovom takmičenju.

Za Olimpic će meč protiv Spartaka iz Trnave na stadionu Asim Ferhatović – Hase biti historijski, odnosno prvi u klupskoj historiji na međunarodnoj sceni, dok će Zrinjski koji je u posljednjoj deceniji redovan učesnik drugo pretkolo tražiti u dvomeču protiv armenskog Shiraka.

Trener i kapiten Olimpica, Mirza Varešanović, odnosno Veldin Muharemović pozvali su fudbalske zaljubljenike u glavnom gradu da ih dođu podržati u današnjem duelu protiv protivnika na čijoj strani je nesumnjivo iskustvo, ali ne i kvalitet.

“Nemamo razlog za strah bez obzira što je ovo prvi meč za Olimpic na evropskoj sceni. Većina naših igrača tokom svojih karijera nastupili su u ovom takmičenju, što je također još jedna od stvari na kojima možemo graditi optimizam pred Trnavu“, rekao je Mirza Varešanović koji je posljednjih dana pregledao nekoliko utakmica koje je Spartak igrao tokom priprema za nastup u Evropi.

Zrinjski će ovogodišnji evropski nastup započeti iz Armenije. Plemići su gost Shiraka koji je velika nepoznanica za sve, pa i za trener Vinka Marinovića koji je gledao par snimaka mečeva koje je Shirak igrao u maju ove godine.

“Teško je bilo doći do pravih informacija. Pregledao sam snimke nekih mečeva koje je Shirak igrao u maju. Igraju napadački, a slabiji dio tima je njihova odbrana“, smatra Marinović.

Zrinjskom u prilog ne ide dalek put i čak 20 sati provedenih u avionima, autobusima i na aerodromima. Vremenski uslovi u Armeniji također su teški za igranje, posebno na 1.500 metara nadmorske visine na koliko će se igrati današnja utakmica.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*