Vlada TK: Privredna društva u prošloj godini iskazala gubitak od 5,5 miliona KM

Vlada TK danas je na sjednici, između ostalog, prihvatila Informaciju o poslovanju privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom za 2014. godinu, sa predloženim mjerama.

Privredna društva koja su u nadležnosti ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK u 2014. godini su iskazala gubitak od 5, 5 miliona KM, a u proteklih 7 godina Vlada je u njih uložila više od 24 miliona KM.

Negativan trend poslovanja je nedopustiv, pa su tako na sjednici predložene određene mjere za rješavanje problema.

Resorni ministar Srđan Mićanović istakao je problem Tvornice transportnih uređaja koja je za 6 mjeseci imala realizaciju od 700 hiljada KM, a to bi trebala biti mjesečna realizacija poslovanja. Pozvao je direktora TTU da što prije dovede firmu u zakonske okvire, a kao mjeru koju je Vlada predložila za TTU je stečajno restruktuiranje.

Ministar Mićanović istakao je i pozitivne primjere među njima je i Rudnik Soli kao i skoro potpisivanje sporazuma između direktora Aide i Premijera, nakon čega će se moći pokrenuti stečaj, a radnicima uvezati staž.

Vlada će u narednom periodu nastojati podržati i sistemski raditi na pružanju pomoći svim preduzećima koja imaju šansu za nastavak rada, a ona koja su uništena moraće se rješavati u postojećim zakonskim okvirima.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*