U Potočarima će 11. jula biti osam ekipa Hitne pomoći

Obilježavanje 20. godišnjice od genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru u Potočarima medicinski će obezbjeđivati osam timova Javne ustanove Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, koji će 11. jula u ranim jutarnjim satima prvi ući u Memorijalni centar i tu ostati dok posljednja osoba koja će prisustvovati komemoraciji i dženazi ne napusti Memorijalni centar.

Pored 24 medicinara iz timova koje čini ljekar specijalista urgentne medicine i dva hitna medicinska tehničara, izvan Memorijalnog centra bit će raspoređene i ekipe drugih kantonalnih službi kojima će se građani također moći obratiti u slučaju zdravstvenih problema.

Prema riječima direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sene Softić – Taljanović, medicinski timovi u Centru bit će u blizini mjesta ukopa i blizu članova porodica koji će toga dana ukopavati svoje najmilije. U Potočarima će, kako je naglasila, biti stalno prisutno vozilo logistike Hitne pomoći koje će nositi dodatni medicinski pribor za nepredvidive situacije, sanitetski materijal, infuzije, lijekove, kao i automehaničar zbog velikog broja vozila Hitne pomoći.

“Već 9. jula jedna naša ekipa kreće iz Žepe i prati Marš mira sve vrijeme do Potočara. Nakon toga, 10. jula kreće i ekipa koja će pratiti tabute od Visokog sve do Predsjedništva BiH gdje će se kolona zaustaviti, pa nastavlja prema Potočarima do kraja dana”, kazala je Softić-Taljanović u razgovoru za AA.

Govoreći o vremenskim prilikama, kazala je kako su iskustva prethodnih godina pokazala kako je upravo 11. juli najčešće i najtopliji dan u cijelom mjesecu.

“Taj 11. juli je uvijek dan kada su ekstremno visoke temprature. Kiše su nas znale putem pratiti do dolaska u Potočare, a onda kadapočne dženaza, toliko bude toplo da se čini da zemlja gori. Nevjerovatno, ali smo od građana Srebrenice i onih koji su preživjeli genocid dobili potvrdu da su upravo na taj dan, kad se genocid desio, bile tako visoke temperature”, kazala je.

Da će u subotu 11. jula u BiH preovladavati visoke temperature zraka za AA su potvrdili i u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine (FHMZBiH).

“U subotu očekujemo sunčano vrijeme s porastom vrućina, od 26 do 31 ili 32 stepena Celzijusa. Kada je riječ o vrućini, sutra očekujemo najviše temperature zraka i do 40 stepeni u cijeloj zemlji. Nakon toga će biti promjena vremena i pad temperature s padavinama”, kazao je u razgovoru za AA meteorolog u FHMZBiH Damir Šantić.

Svi oni koji imaju namjeru posjetiti Potočare 11. jula, prema riječima doktorice Softić-Taljanović, prethodno moraju poduzeti niz preventivnih mjera u cilju izbjegavanja zdravstvenih problema.

“Garderobu da u granicama pristojnosti prilagode ovim meteorološkim uslovima, to znači da obuku garderobu svijetle boje, od prirodnih vlakana ako su u mogućnosti. Također, kada je riječ o obući, da to budu sandale ili papuče. Obavezno je zašititi glavu. Žene su po vjerskom obredu u Potočarima pokrivene maramama, za muškarce preporučujemo da se zaštite kapom, kačketom, šeširom kako bi se spriječile direktne zrake sunca na tjeme, jer se tada dešavaju problemi”, kazala je savjetujući svim građanima da ponesu vodu za piće iako u Potočarima ima tehnički ispravne vode.

Kada je riječ o hrani, ne preporučuje se konzumiranje mesa, mesnih proizvoda i kolača, jer su navedene namirnice podložne bakterijskoj infekciji koja prouzrokuje crijevne probleme.

Također, govoreći o muslimanskom mjesecu posta, koji je u toku, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ističe kako treba podsjetiti da je boravak u Potočarima 11. jula jako iscpljujući i naporan čak i onima koji ne poste. Kada je riječ o bolesnicima, medicinski radnici savjetuju im da oni koji uzimaju redovne terapije ponesu ih sa sobom te da se obrate ekipama Hitne pomoći zbog kontrole pritiska ili šećera u krvi.

“U Potočarima su najčešće to stanja pacijenata zbog visoke temperature, zatim od stresa, velikih emocija i glavobolje, visokog krvnog pritiska. Bilo je godina kada su samo naše ekipe tog dana pregledale preko 1.000 do 1.200 pacijenata u Potočarima”, zaključila je Softić-Taljanović.

 

(Vijesti.ba/Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*