Duraković: Napadači su isti kao i oni koji su u Han Pijesku gađali kamion s posmrtnim ostacima

NačelniK Općine Srebrenica Ćamil Duraković izrazio je danas duboko razočarenje incidentom koji se dogodio u Potočarima kada je napadnut premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić.U razgovoru s medijima Duraković se izviniuo Vučiću jer oni koji su napali Vučića, kako je rekao, nisu bili članovi porodica koje danas ukopavaju svoje najmilije.

– Ovo su uradili bolesni umovi koji su iskoristili ovaj dostojanstveni događaj. Vučić je danas zagrlio srebreničku majku Muniru Subašić, prisustvovao komemoraciji za žrtve i na svoj rever okačio srebrenički cvijet čime je pokušao suosjećati s našom tugom i boli – kazao je Duraković.

Ogradio se od osoba koje su počinile incident, naglasivši da su oni isti kao i oni koji su u Han Pijesku gađali kamion s posmrtnim ostacima 136 žrtava genocida u Srebrenici.

On je najavio da će pokušati uspostaviti kontakt s premijerom Vučićem kako bi se izvinio zbog Bošnjaka koji žive u Skelanima, Liješću, Dobraku, Bratuncu i drugim mjestima koja su u blizini granice sa Srbijom.

Zaključio je da nakon ovoga treba zauzeti zajednički stav i osuditi ovo što se dogodilo u Potočarima te naučiti lekciju da se neke stvari u Potočarima neće više prepuštati slučaju.

Ivanić: Napad na Vučića zaslužuje potpunu osudu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je za Fenu da je napad na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice čin koji zaslužuje potpunu osudu.

-Ali to je i neki logičan završetak svega što se posljednjih mjeseci događalo oko Srebrenice, neviđene politizacije, davno bježanje od događaja koji bi trebao biti pokazivanje poštovanja žrtvama, te političke bitke. Mislim da je Vučić danas napadnut samo zato što je Srbin. Čak i kada je pokazao spremnost da dođe, nije bio dobrodošao – rekao je Ivanić.

To je, kaže, vrlo teška i ružna poruka.

-Mislim da se posebno bošnjački političari trebaju zapitati zašto niko od njih nije imao hrabrosti da puno jasnije i s puno pozitivnog aspekta podrži Vučićev dolazak u Potočare. Stvaranjem političkog ambijenta to što se dogodilo u Potočarima se moglo spriječiti – rekao je Ivanić.

On je naglasio i da sve što se desilo upućuje na to koliko će nam trebati vremena da sve podjele, koje su se desile posljednjih sedmica, zaborave, i da se, kako kaže, vratimo nekakvom normalnom vremenu.

-Trebat će puno, puno vremena i puno više odlučnosti i hrabrosti ključnih političkih ličnosti da na sebe preuzmu teret rada i kompromisa. Ulazak u sukobe, ovu zemlju će samo vratiti unazad. I sve ovo što se desilo, nadam se da će konačno biti shvaćeno na svim stranama kao jasno upozorenje da se sa temama prošlosti ne treba igrati, kao što se igralo posljednjih sedmica – ukazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Sadik Ahmetović: Do incidenta nije trebalo doći zbog onih koji ostaju u Srebrenici

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz bh. entiteta Republika Srpska Sadik Ahmetović je kazao je da do incidenta nije trebalo doći na dženazi zbog onih koji ostaju u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

On je rekao da policija treba odgovoriti na pitanje i da mu neke stvari nisu bile logične.

“Da poslije ove erupcije izjava nakon hapšenja Nasera Orića pa neusvajanja rezolucije u Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Mislim da ta kompletna trasa kretanja Vučića, koja je predviđena, bila na određeni način rizična i da je to trebalo procijeniti. U svakom slučaju nije trebalo doći do incidenta tu na dženazi, jer se ovdje kopaju šehidi. Nije trebalo doći do incidenta zbog onih koji ostaju”, naglasio je Ahmetović.

Kako je rekao, onim koji odlaze biće lakše jer će oni otići svojim kućama, a oni koji ostaju u Srebrenici imat će problem ako dođe do destabilizacije sigurnosnog stanja.

Ahmetović je istakao kako se nada da neće doći do problema u Srebrenici i okolini i da se nada da će MUP RS kao i sigurnosne organizacije i agencije uspjeti spriječiti svaki eventualni incident no očito je da oni koji hoće da naprave problem, da će uzimati ovo kao argument.

On je zamolio MUP RS i sve nadležne institucije i agencije da poduzmu određene aktivnosti je “mir mora biti naša obaveza i naša svetinja posebno na području Srebrenice i okoline gdje se desio zločin genocida”.

“Moramo svi zajedno raditi i sarađivati da prvenstveno sačuvamo mir jer ukoliko se to poremeti mogu nastati nesagledive posljedice”, rekao je Ahmetović.

Dačić osudio napad ba Vučića

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić najoštrije je osudio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu na komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima rekavši da je to napad na Srbiju i njezinu politiku mira i suradnje u regiji.

“Premijer Srbije ponio se kao državnik, donijevši odluku da se pokloni žrtvama. Ovo je još jedna negativna posljedica politizacije ove teme koja je dovela do novih podjela i mržnje umjesto pomirenja. To je napad ne samo na Vučića, nego i na cijelu Srbiju i njezinu politiku mira i regionalne suradnje”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu.

Premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu je u Potočarima, gdje je sudjelovao na komemoraciji u povodu 20. godišnjice pokolja u Srebrenici, napala skupina nezadovoljnika i gađala ga raznim predmetima.

Beogradski elektronički mediji prenose da je Vučić pogođen kamenom u glavu i lakše ozlijeđen.

Izaslanstvo Srbije je, pod zaštitom policije, evakuirano iz Potočara.

Vučić je u pismu javnosti prije odlaska u Potočare poručio da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin koji se prije 20 godina dogodio u Srebrenici i gnuša se onih koji su u njemu sudjelovali.

U pismu ističe da je njegova ruka pružena “bez bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu”, te je naglasio da Srbija želi živjeti s Bošnjacima “da zajedno radimo i da počnemo vjerovati jedni drugima”.

Evropski zvaničnici osudili napad na Vučića: Potočari bi trebali biti mjesto pomirenja

Evropski zvaničnici su osudili današnji napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, na Twitter profilu je osudila napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije žrtvama genocida.

“Oštro osuđujem napad na Vučića u Potočarima. To nije pravi put ka pomirenju ljudi koji moraju da žive zajedno. Moramo koristiti riječi a ne kamenice”, rekla je Fajon.

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland je također ne Twitteru napisao kako osuđuje napad na srbijanskog premijera.

“Osuđujemo današnji napad na premijera Srbije Vučića. Potočari bi trebali biti mjesto za propitivanje, pomirenje, a ne nasilje”, napisao je Jagland.

Cvijanović osudila napad na Vučića

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović najoštrije je osudila napad na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je, kako je navela, došao u Potočare kod Srebrenice u dobroj namjeri da se pokloni srebreničkim žrtvama i iskaže poštovanje prema njihovim porodicama.

To je bio hrabar čin, i nastojanje da se u atmosferi opšteg nerazumijevanja u BiH doprinese izgradnji povjerenja i međusobne tolerancije koja je potrebna svima, a na čemu premijer Vučić predano radi, sa mnogo više posvećenosti, nego oni koji pozivaju na mir i toleranciju ali ništa ne čine da se to i desi – navodi se u pisanom regiranju Željke Cvijanović.

Napad na premijera Vučića je, navela je, napad na Srbiju i njenu ispruženu ruku, napad na šansu da izgrađujemo povjerenje, ali i napad na državnika, i na ljudski život koji, jednostavno, nije smio da se desi.

-To je napad i na srpski narod, kao i loša poruka Republici Srpskoj – ustvrdila je ona.

Izrazila je zahvalnost i pohvalu pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS na, kako je navela, brzoj reakciji i profesionalnom ponašanju.

-Vlada Republike Srpske zahtijeva od svih nadležnih organa na svim nivoima vlasti u BiH da što prije utvrde i sankcionišu počinioce ovog krivičnog djela. Također, zahtijevamo i od institucija BiH da najhitnije preduzmu sve radnje na utvrđivanju bezbjednosnih propusta, te hitne akcije na otklanjanju političke štete koja je ovim suludim djelom učinjena – navodi se u pisanom regiranju entitetske premijerke.

(RTV7/DEPO)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*