Tsipras: Možemo postići dogovor sa eurozonom

Grčki premijer Alexis Tsipras tvrdi da bi večeras mogao biti postignut dogovor Grčke i eurozone o nastavku finansijske pomoći Atini za izlazak iz finansijske krize, javlja Anadolu Agency (AA).

„Možemo postići iskren kompromis, onaj koji bi zadržao Evropu ujedinjenu, a ne podijeljenu“, kazao je Tsipras po dolasku u Brisel gdje će prisustvovati samitu lidera članica eurozone.

Tsipras je u kratkoj izjavi za novinare naglasio da je sporazum moguć samo ukoliko to sve strane budu željele.

Lideri eurogrupe će se danas u 16 sati po lokalnom vremenu sastati u Briselu kako bi pregovarali o nastavku finansijske pomoći za izlazak Grčke iz finansijske krize. U belgijskoj prijestolnici je već u toku susret ministara finansija eurozone.

Grčka vlada je u četvrtak eurozoni dostavila treći prijedlog plana izlaska iz krize koji predviđa finansijsku pomoć u iznosu od 53,5 milijardi eura i brojne ekonomske reforme, koje su ministri finansija eurozone na jučerašnjem devetosatnom sastanku ocijenili „nedovoljnim“.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je jutros otkazao za danas planirani samit lidera svih 28 članica Evropske unije i kazao da će nakon sastanka ministara finansija eurozone, samit održati samo lideri 19 članica eurozone.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*