Građani u strujnom kolu: Računi za električnu energiju će uskoro biti uvećani za 20 posto

Nakon što je Vlada Federacije BiH na sastanku s predstavnicima različitih sindikata rudara prihvatila povećanje cijene električne energije za jedan fening po kilovatu vrlo je vjerovatno da to nije jedino uvećanje koje će građani vidjeti na svojim računima za električnu energiju.

S obzirom da je sadašnja cijena električne energije oko 13 feninga po kilovatu, povećanje od jednog feninga po kilovatu znači da će električna energija poskupiti za oko 10 posto. Poskupljenje je najavio i direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, s tim da će dogovor trebati potvrditi Vlada FBiH i Parlament FBiH.

No, kako je najavljeno da će građani RTV taksu uskoro plaćati preko računa za električnu energiju jasno je da će poskupljenje biti i veće od 10 posto.

Visina RTV takse trenutno iznosi 7,5 KM, tako da će ukupno povećanje za prosječnu potrošnju od oko 60-ak KM biti oko 12 KM po računu. Izraženo u procentima, računi će biti uvećani za oko 20 posto.

Elektroprivreda BiH već je potpisala Memorandum o razumijevanju prema kojem prihvata da se RTV taksa plaća preko računa za električnu energiju a iz Elektroprivrede HZHB za Klix.ba kažu ako s njima niko nije kontaktirao po ovom pitanju ali da načelno podržavaju ovakav dogovor.

Naplata RTV takse ja na tako niskom nivou da će Vlada FBiH teško odustati od ideje da se ona plaća preko računa za električnu energiju. U protivnom, kako je najavljeno, Javni RTV servis bi mogao doživjeti kolaps.

Posebno zabrinjava činjenica da Vlada FBiH poseže za poskupljenjem s ciljem rješavanja nagomilanih problema u elektroenergetskom sektoru.

Premijer FBiH Fadil Novalić na konferenciji za medije povodom 100 dana rada Vlade FBiH govorio je i o zahtjevu rudara. Tada je premijer Novalić rekao da je u proteklih nekoliko godina u rudnike iz budžeta uloženo 200 miliona KM dok je iz Elektroprivrede uloženo isto toliko.

“Uloženo je oko 400 miliona KM a rudnici sada imaju slabije rezultate nego prije tih ulaganja”, rekao je Novalić. On je tada iznio prijedlog rudarima da se prihvati zahtjev da 1 fening po kilovatu ili oko 70 miliona KM godišnje bude planirano za nove investicije ali da ne dođe do poskupljenja električne energije.

Plan koji je imao na umu Novalić podrazumijevao je da se prvo smijene uprave u rudnicima jer je u njima izvor problema te da se potom nastavi s investicijama a sredstva bi se osigurala iz kredita Svjetske banke ili drugih kreditora.

Očigledno da rudari nisu prihvatili prijedlog jer je jasno da trenutno Vlada FBiH ne može dobiti kredit od Svjetske banke jer nije postignut dogovor s MMF-om. I sam premijer Novalić priznao je da bez dogovora s MMF-om Federacija BiH ostaje i bez svih drugih aranžamana sa Svjetskom bankom i drugim centrima finansiranja.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*