Članovi Predsjedništva u Beogradu: Otvorena nova stranica zajedničke budućnosti

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare sa članovima Predsjedništva BiH najavio zajedničku sjednicu ministara vlada dvije zemlje u septembru, kao i posjetu BiH predsjednika Tomislava Nikolića u ranu jesen.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH da je na ovim razgovorima otvorena nova stranica zajedničke budućnosti. On je razgovore ocijenio kao otvorene, iskrene, a takvi su razgovori “uvijek najbolji”. Razgovarano je o konkretnim projektima, a Vučić je istaknuo da je dogovorena zajednička sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. “Srbija želi najbolje moguće odnose sa BiH. To je dugoročna politika Srbije”, rekao je Vučić.

To, smatra premijer Srbije, ne znači da “ćemo se uvijek usaglašavati oko prošlosti”, ali je iskreno uvjeren da će se popraviti stvari u budućnosti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zaboravio napad u Potočarima prilikom komemoracije žrtvama Srebrenice i da “u prijateljskom tonu” gleda na budućnost.

“To što se dogodilo bilo je neprijatno i teško, ali je ništa u odnosu na ono što se dogodilo Srbima, Hrvatima i Bošnjacima koji su izgubili svoje najbliže. Ako su ti ljudi spremni da pogledaju u budućnost, smiješno je i tupavo da moj pogled ne bude uperen u budućnost”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Vučić je istakao da kod njega nema neprijateljstva prema bošnjačkom članu Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću. “Ne smatram ga ni lošim čovekom ni neprijateljem. Ruka Srbije je pružena i biće ispružena uvijek”, naglasio je Vučić. Govoreći o zločinu o Srebrenici Izetbegović je naglasio da je nebitno da li se zločin dogodio nad osam hiljada ili 8.372 ljudi. “Zločin je zločin”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović: Snažnije krenuti u razvoj regiona

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da treba snažnije krenuti u razvoj regiona, ali je za to potrebna stabilnost i sigurnost, kojih nema bez pomirenja.

Svaki ratni zločin je ratni zločin, bez obzira nad kim je počinjen i onima koji su počinili ratni zločin biće suđeno, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, odgovarajući u Begradu na novinarsko pitanje “da li je moguće istinsko pomirenje, ako zvanično Sarajevo zločine nad Srbima tretira kao izolovane incidente, a ne kao ratne zločine”.

“Što se tiče Sarajeva, Sarajevo je pretrpjelo užas u ratu. Svaki treći Sarajlija je ranjen, a svaki deseti je ubijen. Sarajevo je imalo snage dok je bilo opkoljeno da zaustavi zločine nad Srbima. Zaustavljanjem onoga što su radili neki komandanti, mi smo pokazali da se sistematski suprostavljamo zločinima”, poručio je Izetbegović.

Odgovarajući na novinarska pitanja, naveo je kako je zbog toga i zatražio da sastanak bude održan u Beogradu, a ne u izoliranom Karađorđevu, te da prošetaju centralnom beogradskom ulicom Knez Mihajlovom kako bi vidjeli kako će narod reagirati.

Čović: Svaka majka je jednako vrijedna

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je danas da su Srbija i Bosna i Hercegovina dvije prijateljske zemlje koje su na tragu iskrenog pomirenja. “Gdje god da se okrenete imamo ožiljke od prethodnog rata, ali treba ostaviti historiju historičarima, to je put, drugog puta nema”, rekao je Čović u Beogradu.

On je istakao da je presretan što je u Beogradu i da je dolazak u Srbiju najbolji potez koji je mogao da napravi. Poručio je da je njegov osnovni zadatak, kao i Predsjedništva i vlade u BiH da odnose dvije zemlje podigne na najviši nivo. “Nema strane gdje se zločinici ne doživljajvaju herojima, i to je tako, a naše je da to svjesno sagledamo, da razumijemo da je svaka majka jednako vrijedna, bilo da je ona Srpkinja, Hrvatica ili Bošnjakinja”, rekao je Čović i naglasio da je takav stav osnovni uslov za dobre odnose u budućnosti.

Ivanić: Beograd nije mjesto gdje Srbi iz RS-a trebaju da vode političku bitku

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kazao je kako je u interesu bh. Srba da u stabilnim uvjetima zajedno sa druga dva naroda idu putem ka EU.

On je, odgovarajući na pitanje novinara u vezi s nedavnim optužbama koje je predsjednik RS Milorad Dodik protiv njega iznio u Beogradu, tvrdeći da vodi izdajničku politiku koja nije u skladu sa srpskim entitetom, izjavio da srpsku prijestolnicu ne vidi kao mjesto gdje Srbi iz RS-a trebaju vode političku bitku.

Ivanić je na konferenciji za tisak nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s premijerom Aleksandrom Vučićem, naglasio da je njegova politika da kao član Predsjedništva zastupa interese srpskog naroda, ali da ta politika ne uključuje potrebu da svaki dan bude u sukobu.

“U interesu je Srba da u stabilnim smirenim uvjetima zajedno s druga dva naroda idu ka EU. Mi smo suštinske stvari u BiH manje više definirali. Stabilna BiH, u kojoj je RS sastavni dio, u interesu je srpska naroda i tome ću posvetiti svoj mandat “, naglasio je on, prenosi Tanjug.

Ivanić je ponovio da Beograd neće koristiti za unutarnje-političke sukobe s Dodikom, dodajući da to što izjavljuje predsjednik RS samo govori o njemu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je s tim u vezi kazao da svatko tko govori, i kad govori dobro ili loše, govori o sebi i za sebe. “Vrlo poštujem Milorada Dodika, Mladena Ivanića i Dragana Čovića. Nećete me čuti da nešto loše danas kažem o Dodiku, kao što nisam ništa loše rekao tada ni o Ivaniću”, objasnio je on.

Kao predsjednik uvjerljivo najjače političke stranke u Srbiji nijednog trenutka se nismo miješali u izbore u RS-u, istaknuo je Vučić i dodao da će Srbija uvijek poštovati volju naroda kako u BiH, tako i drugim zemljama. “To je ozbiljna i odgovorna politika Srbije, s kojom ćemo iu budućnosti nastaviti”, ocijenio je Vučić.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić danas su susretom sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem počeli jednodnevnu posjetu Beogradu. Čoviću, Izetbegoviću i Ivaniću isped Palate Srbija, oko podneva, priređen je doček uz vojne i državne počasti nakon čega su otišli na razgovore sa premijerom Vučićem.

Čović, Izetbegović i Ivanić prihvatili su poziv da posjete Beograd koji im je premijer Srbije uputio nakon napada na njega u Srebrenici, u nastojanju da se relaksiraju odnosi dvije zemlje.

Pokloni za članove Predsjedništva BiH

Vučić je članovima Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, Mladenu Ivaniću i Bakiru Izetbegoviću, nakon zajedničkog obraćanja medijima, uručio poklon-korpe sa srpskim proizvodima.

Za članove Predsjedništva BiH pripremljeni su domaći proizvodi – kafa, rakija, teglice sa ajvarom, džemom, vinom.
U jednoj od korpi nije bilo alkohola, već rtanjski čaj.

Predviđeno je da članovi Predsedništva prošetaju zajedno sa Vučićem Knez Mihailovom do Kalemegdana gdje će biti posluženje i folklor, a najverovatnije će prošetati i do Beogradskog pobjednika.

(federalna.ba/agencije/RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*