Sankt Peterburg: Danas žrijeb kvalifikacija za SP 2018. u Rusiji

Žrijeb kvalifkacionih grupa za svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine u Rusiji biće održan danas u Sankt Peterburgu. U žrijebu će učestvovati 141 država od 206 članica Međunarodne nogometne federacije. Među njima neće biti azijskih država, koje su kvalifikacije ranije počele. Direktan prijenos žrijeba možete pratiti na BHT1.

Rusija je domaćin direktno uvrštena kao učsenik SP. Fifa je Zimbabve i Indoneziju diskvalifikovala zbog  kršenja statuta, dok Gibraltar, koji igra kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016, nije član Fife.

Evropske reprezentacije biće podijeljne u sedam jakosnih  grupa sa po četiri ekipe, te dvije grupe  sa po pet ekipa.

Nosice grupa Fifa je izbarala na osnovi plasmana na rang listi.

Bosna i Hercegpvina je uvrštena na u Drugu jasknu grupu sa selekcijama Slovačke, Austrije, Italije, Švicarske, Češke, Francuske, Islanda i Danske.

Pobjednici grupa direktno će  izboriti nastup na SP, dok će  osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija igrati dodatne kvalifikacije (baraž) za preostala mjesta.

Žrijebom, koji će se obaviti danas od 17 sati u Konstantinovoj palati, će rukovoditi generalni sekretar Fife Jerome Valcke. Njemu će  pomagali brojne nogometne zvijezde, najvljeni su Ronaldo, Diego Forlan, Fabio Cannavaro, Samuel Eto’o, Oliver Bierhoff, Aleksander Keržakov, Rinat Dasajev, Predrag Rajković i nekadašnji kapetien ruske reprezentacije  Aleksej Smertin, koji je  zamijenio Brazilca Hulka.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*