U BiH se krše sva prava potrošača

U BiH se krše sva prava potrošača koja su definirana zakonom, s time da se najviše krše – pravo na pristup osnovnim robama i uslugama, pravo na sigurnost života i zdravlja potrošača, pravo na informiranost, pravo na izbor i pravo da bude saslušan i zastupan.

Od definiranih prava potrošača iz čl.3. Zakona o zaštiti potrošača BiH krše se sva prava, kazala je Feni Mediha Bakalović, pomoćnica ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH.

Na naša pitanja koja su se odnosila na veće trgovačke lance i njihovo kršenje prava potrošača (od rasprodaja, akcija, prodaje proizvoda kojima ubrzo istječe rok trajanja, nekontroliranog podizanja cijena i njihove kontrole, do lošije kvalitete proizvoda u odnosu na zemlje EU, a koje plaćamo isto ili čak skuplje) pomoćnica ombudsmena nam je kazala kako na pitanja koja se odnose na trgovinski sektor nisu u mogućnosti sada odgovoriti jer se radi o vrlo kompleksnoj problematici pa prema tome i potrebi za vrlo opširnim odgovorima.

“Obzirom da je kršenje potrošačkih prava iz trgovinskog sektora sve prisutnije i da isto pratimo duži period, i to po osnovu žalbi potrošača i po osnovu ex officio, u tijeku je izrada Posebnog izvještaja iz trgovinskog sektora, koji će biti objavljen u ”Službenom glasniku BiH”, naglasila  je ona.

Upitana da prokomentira, imaju li telekomunikacijski operateri zakonsko pravo da snimaju razgovore s potrošačima i po kojim zakonskim osnovama, Bakalovićeva je kazala kako telekom operateri, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH i Zakonom o komunikacijama BiH, evidentiraju dužinu trajanja razgovora i pozivni broj u cilju naplate i ispostavljanja računa, te da eventualno prisluškivanje razgovora u skladu sa zakonom o Kaznenom postupku može naložiti samo nadležni sud.

Na pitanje koliko uopće imamo registriranih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom potrošača i koliko su one uopće učinkovite, pomoćnica ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH ističe kako se nevladine organizacije u BiH, u skladu sa Zakonom o udruženjima građana i fondacijama, mogu registrirati na svim razinama vlasti, tako da u našoj zemlji ima na tisuće udruženja građana.

Također, mnoge organizacije imaju u svojim statutima široko postavljenu misiju i ciljeve koji obuhvaćaju i zaštitu potrošača, naglasila je ona, dodavši da je mali broj onih udruženja koja se isključivo bave zaštitom potrošača te da Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH poznaje 25 udruženja koja se bave zaštitom potrošača i s kojima surađuje.

Na pitanje koliko ste zadovoljni radom inspektora i koliko su, ako imate podatke, u ovoj ili prošloj godini obišli većih trgovačkih centara i koliko su kaznih naplatili za uočene nepravilnosti i u kojem se uopće rasponu kreću kazne, Bakalovićeva je kazala kako Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH ima dobru suradnju s Inspekcijama na svim razinama vlasti i da oni često vrše nadzor na tržištu, ne samo po službenoj dužnosti već i po zahtjevu te institucije, te da
u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH inspektori mogu izreći novčane kazne za prekršaj trgovca u rasponu od 1.500 do 8.000 maraka.

Pomoćnica ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH ističe, kako nažalost, potrošači u BiH još uvijek nisu upoznati sa svim pravima i mogućnostima zaštite svojih potrošačkih prava.

Pravilo u EU je da je samo educiran potrošač dobro zaštićen potrošač, zaključila je ona.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*