Sindikalci traže smjenu Vlade FBiH, Novalić persona non grata

Na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović saopćio je zaključke Predsjedništva SSS BiH nakon jednostrane odluke Vlade FBiH da u parlamentarnu proceduru upute Prijedlog zakona o radu.

Prvi zaključak Predsjedništva SSS BiH jeste da se zatraži smjena cjelokupne Vlade FBiH.

Drugi zaključak jeste da je premijer Fadil Novalić za sindikaliste persona non grata i da s njim više ne žele pregovarati.

SSS BiH će od svih političkih stranaka zatražiti da se izjasne da li podržavaju ovakav Prijedlog zakona koji, prema njima, umanjuje radnička prava.

Četvrti zaključak jeste da će ispred Parlamenta FBiH biti organizirani protesti na dan kada Prijedlog Zakona o radu bude pred parlamentarcima.

SSS BiH smatra da su izbačeni iz socijalnog dijaloga te da su netačni navodi premijera Vlade FBiH da je sindikat, zajedno s poslodavcima, zajedno usaglasio Nacrt zakona o radu. Sindikalisti su još ranije predlagali da se sve tri strane vrate za pregovarački sto, ali je, prema njima, premijer Novalić pokazao izuzetnu neozbiljnost.

“Pozivam premijera i da nam da objašnjenje zašto je žurio da Prijedlog zakona o radu bude usvojen na prošloj sjednici a ne, kako smo to mi predlagali, na sjednici koja je bila zakazana za 28. juli”, kaže Bajramović.

Tokom pregovora, kako kaže Bajramović, usvojena je samo jedna primjedba sindikata, dok je, s druge strane, usvojeno 17 primjedbi poslodavaca.

Sinan Husić, član Predsjedništva SSS BiH, kazao je da trenutni Prijedlog zakona o radu nije prihvatljiv te je pozvao sve članove sindikata na prvi stepen borbene gotovosti.

“Ovaj prijedlog neće donijeti sreću i radost ljudima u BiH. Ovih dana nam često lekcije drže gospoda Mladen Pandurević i Zlatko Hurtić. Mi nismo imali ni reprezentativne predstavnike iz udruženja poslodavaca. Nama su trebali ljudi koji vode kompanije koje imaju rezultate iz sebe i od kojih FBiH ima ogromnu korist”, rekao je Husić.

Selvedin Šatorović, član Predsjedništva SSS BiH, podsjetio je da se 27. juli nekada obilježavao kao Dan ustanka naroda BiH a da će u buduće ovaj dan biti obilježavan kao početak ustanka protiv fašističkog zakona o radu koji nameće Vlada FBiH.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*