Rezultati 100 dana rada Vijeća ministara BiH: Građani će pozitivne efekte osjetiti krajem godine

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH (VM BiH) je na današnjoj press konferenciji predstavio rezultate rada Vijeća ministara BiH.

Istakao je da je zadovoljan radom VM BiH sa aspekta konstruktivne saradnje svih ministara. Pozitivna politička volja i spremnost na postizanje kompromisa i konzistentan rad u realizaciji postavljenih prioriteta su neki od glavnih pozitivnih tačaka koje on ističe. Naveo je niz pravaca rada VM BiH u budućnosti.

Prvi pravac je rad na dinamiziranju evropskih integracija BiH i podnošenja kandidature za članstvo u Evropsku uniju. Drugi pravac je ostvarivanje sadržajnije regionalne saradnje, ekonomski razvoj je treći pravac rada a četvrti je vladavina prava i borba protiv svih oblika korupcije.

U kontekstu evropskih integracija, Zvizdić je istakao zadovoljstvo usvajanjem preko 30 ključnih dokumenata. Pristup IPA II fondovima je jedan od prioriteta na kojem VM BiH intenzivno radi. U kratkom vremenskom roku održana su dva sastanka premijera zemalja Zapadnog Balkana što je rezultiralo potvrdom implementacije postojećih dogovora te nastavkom saradnje na daljnim projektima.

Šest reformskih pravaca

Ekonomski razvoj i obnova BiH je ključni faktor na kojem se bazirao niz dokumenata i strategija koje je VM BiH usvojilo u proteklih 100 dana. Reformska agenda BiH je konačno usaglašena i to je dokumenat iza kojeg su stale i entitetske i kantonalne vlade, navodi on.

Javne finansije, poslovna klima, tržište rada, reforma socijalne zaštite, vladavina prava i reforma javne uprave predstavljaju šest ključnih oblasti kojima se navedena agenda bavi, kazao je Zvizdić. Prihvatanje ovog dokumenta bi BiH omogućilo da podnese aplikaciju za članstvo u EU.

Brža registracija kompanija, olakšavanje poslovanja, razvoj javno-privatnog partnerstva i poboljšanje radnog zakonodavstva su samo neka od pitanja na kojima će se raditi u nadolazećem periodu. U reformi javne uprave će se fokus staviti na izgradnju modernije državne uprave, reformu Zakona o javnim i državnim službenicima s ciljem zapošljavanja kompetentnijih zaposlenika. Strategija borbe protiv korupcije i Strategija borbe protiv terorizma su samo neki od koraka urađenih s ciljem ostvarivanja vladavine prava.

Broj turista u BiH je povećan za skoro 30 posto, izvoz mesa povećan za 50 posto, po statističkim podacima je došlo do rasta zaposlenih, GDP je porastao a i BiH ima zadovoljavajući kreditni rejting istakao je Zvizdić.

– I dalje je potrebno raditi aktivno na svim projektima a posebno onim koji su u nadležnosti VM BiH. Ne želimo ulaziti u nadležnosti drugih nivoa vlasti sa kojima ostvarujemo saradnju jer smatramo da i postojeće ovlasti daju dovoljno prostora za kvalitetan rad – kazao je predsjedavajući VM BiH.

Posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjednika Republike Turske Tayipa Erdogana i Pape su samo neki od važnih događaja koji su se desili u BiH a koji pokazuju ozbiljnost naših stranih partnera da pomognu razvoj BiH, kazao je Zvizdić.

– Veliki smo optimisti da će sa početkom realizacije mjera iz Reformske agende promijeniti ambijent u BiH i da ćemo uhvatiti korak sa drugim zemljama u regiji – tvrdi Zvizdić.

U 2017. godini se nada da će BiH postati kandidat za članstvo u EU te da će to promijeniti ambijent u državi.

Mehanizam koordinacije

Što se tiče mehanizma koordinacije, Zvizdić je naveo da se rješavanje ovog pitanje nalazi u završnim fazama i potrebno je par sastanaka da se to konačno i definira. Na rasporedu VM BiH će uskoro biti i sjednice sa tematskim tačkama o broju zaposlenih, platama i sličnim podacima kada će biti donesene odluke o stepenu moratorija na nova zapošljavanja.

U srijedu će biti sastanak sa predstavnicim Vlade RS-a o mehanizmu koordinacije i mjerama vezanim za Reformsku agendu. Promjena obrazaca ponašanja je ključna komponenta agende koja može izazvati otpor onih koji već duže vrijeme žive u određenoj vrsti birokratskog komfora, smatra Zvizdić.

– Ako svi nivoi pristupe ozbiljno izradi reformskih planova i njihovoj implementaciji, prvi ozbiljni efekti koje bi osjetili građani BiH bi se pokazali u zadnjem tromjesečju ove godine – kazao je Zvizdić.

(A.P./Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*