Ulična akcija CCI za donošenje Zakona o obrazovanju odraslih TK

Centri Civilnih Inicijativa danas su organizovali uličnu akciju tokom koje su građanima nastojali ukazati na značaj donošenja Zakona o obrazovanju odraslih TK.

Poslanicima Skupštine TK ovim je putem također upućen i zahtjev da na sutrašnjoj sjednici bezuslovno podrže donošenje ovog zakona koji je već na snazi u entitetu Republike Srpske, te u pojedinim kantonima na području FBiH. Priprema Zakona o obrazovanju odraslih već duži period je aktuelna na području TK, uz doprinos ALDI-ja i CCI-a u njegovom kreiranju i usvajanju, a efekti njegove primjene trebali bi biti višestruki.

Procijenjeni benefiti ogledaju se u značajnom smanjenju nezaposlenosti uz stvaranje preduslova za pozitivan privredni rast na području TK. Riječ je o zakonu od kojeg bi koristi imali najprije nezaposleni, ali također i poslodavci, navodi se iz Centara Civilnih Inicijativa.

Zemlje okruženja već su ranije donijele Zakon o obrazovanju odraslih i BiH je jedina država u regionu koja na sistemski način nije riješila ovu oblast. Kroz kampanju “Uči i radi” CCI nastoje dati svoj doprinos kako bi obrazovanje odraslih u svim dijelovima BiH bilo sistemski uređeno, naglašeno je tokom danas održane kampanje.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*