Vijeće za borbu protiv terorizma pri UN-u: U Siriji i Iraku se nalazi do 30.000 stranih ratnika

Vijeće za borbu protiv terorizma pri Ujedinjenim narodima (UN) navodi da se u Siriji i Iraku nalazi od 25.000 do 30.000 stranih ratnika, javlja Anadolu Agency (AA).

U kraljevskoj palači El Pardo u Španiji organizovan je sastanak čija je tema bila borba protiv stranih ratnika terorista. Sastanak je organizovalo spomenuto Vijeće, a domaćin je Španija. Prisustvovalu su predstavnici iz oko 70 zemalja, među kojima se nalazi i 16 ministara, između ostalih i ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Sebahattin Ozturk.

Predsjednik Vijeća Jean-Paul Laborde kazao je na sastanku da se u Siriji i Iraku, u redovima ISIS-a, El Nusre i drugih terorističkih organizacija nalazi od 25.000 do 30.000 stranih ratnika.

Španski ministar unutrašnjih poslova Jorge Fernandez Diaz je, hvaleći uspjeh Turske u cilju sprečavanja stranih ratnika da pristupe ISIS-u, kazao da su turske sigurnosne institucije u tom smislu postigle značajne uspjehe.

Prema njegovim riječima, sa turskim zvaničnicima su uspostavili najvažniju saradnju koja je dovela do pasifiziranja ratnika koji su iz Španije preko Turske namjeravali otići u Siriju i pridružiti se terorističkoj organizaciji ISIS.

U zajedničkoj izjavi koja je usvojena na sastanku, a čije implementiranje je zatraženo od svih zemalja, navodi se da je potrebno da sve zemlje naprave liste pojedinaca, grupa i organizacija koje su povezane sa ISIS-om, El Nusrom, Boko Haramom, Ensar El-Serijom i Al-Kaidom.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*