Cvijanović-Novalić: Poboljšati ekonomsku situaciju i povećati zapošljavanje

Premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić definisali su danas okvirni akcioni plan kada su u pitanju obaveze iz reformske agende s ciljem da se što više harmoniziraju propisi u oba entiteta i stvori jedinstven poslovni ambijent.

Detaljni akcioni planovi bit će urađeni nakon što precizniji dogovor o tome postignu resorna ministarstva.

Krajem augusta bit će usaglašene konačne verzije tekstova određenih propisa u BiH, a na zajedničkoj sjednici bit će usaglašena i usvojena određena harmonizovana rješenja i propisi.

Federalni premijer Fadil Novalić je nakon sastanka s Cvijanović istakao da su prvenstveno razmatrane privredne teme iz reformske agende s ciljem da se poboljša ekonomska situacija i zapošljavanje.

Naglasio je i da su prije usvajanja reformske agende počele aktivnosti na poboljšanju privrednog ambijenta, a nedavno je utvrđen i novi Zakon o radu u FBiH.

Novalić je rekao da nije lagan posao provođenje mjera iz reformske agende, ali da postoji spremnost da se ide u reforme.

Entitetska premijerka također očekuje da će u RS biti razumijevanja za usvajanje novog zakona o radu, koji neće biti na štetu radnika.

I Cvijanović je rekla da će neka od rješenja koje je usvojila RS biti stavljena na raspolaganje Federalnoj vladi, a zajedno će usaglasiti zakon o stečaju, koji je ocijenjen kao veoma važan.

Na sastanku je razgovarano i o mjerama konsolidacije javnih preduzeća, kao što su željeznice i u tom poslu očekuju podršku Svjetske banke.

Razgovarano je i o reformi javne uprave u kojoj će biti “zamrznuto“ zapošljavanje, a n naredne tri sedmice bit će održan i sastanak uprava aerdoroma i carine o pitanju izvoza mesa iz BiH.

Cvijanović i Novalić su danas u Banjoj Luci razgovarali i s generalnim direktorom kompanije “Elektroprenos BiH“ Matom Žarićem i članovima uprave te kompanije o poslovanju te zajedničke firme, a 2.augusta akcionara bit će održana i Skupština akcionara “Elektroprenosa“

Cvijanović je istakla na računima te kompanije ima 240 miliona KM koje će ići u investicije, za razvoj mreže za prijenos električne energije.

U Banjoj Luci je danas planiran i razgovor Cvijanović i Novalića s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*