Reakcije na povećanje cijena usluga GIPS-a

Na povećanje cijena javnog gradskog prijevoza danas je reagovala Komisija ua ljudska prava i slobode, kao i predstavnici 4 tuzlanske MZ Pasci Gornji, Ljubače, Husino i Kiseljak.

Predsjednik Komisije za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća Tuzla Mirnes Ajanović je uputio zahtjev Gradskom i prigradskom saobraćaju DD Tuzla da hitno stavi van snage nezakonitu odluku o povećanju cijena javnog prevoza i novi cjenovnik gradskih mjesečnih i polumjesečnih karata za određene kategorije punika, čija je provedba počela 25. Jula. U protivnom Komisija će zatražiti od svih nadležnih organa, kao i od organa koji vrše inspekcijski nadzor nad radom ovog društva, hitno poduzimanje zakonskih mjera u cilju ukidanja odluke.

Komisija smatra da je ovo povećanje cijena javnog prevoza putnika na području Grada Tuzla nezakonito jer je Gradski i prigradski saobraćaj DD Tuzla prekršio odredbe Zakona o komunalnim djelatnostima kojima je propisano da se javni prevoz putnika smatra komunalnom djelatnošću, te da visinu cijene komunalne usluge određuje davalac usluge, uz prethodno pribavljenu saglasnost Gradskog vijeća. Gradski i prigradski saobraćaj DD Tuzla je povećao cijenu svojih usluga, a da prethodno nije dobio, niti je tražio saglasnost Gradskog vijeća Tuzla za ovo povećanje, konstatuju iz Komisije. Dodaju da je drastično povećanje cijena javnog prevoza udar na standard građana, naročito kada se ima u vidu da su povećanjem cijena najviše pogođene najugroženije kategorije stanovništva, penzioneri, radnici, studenti i đaci, koji su ujedno i najbrojniji korisnici usluga.

Iz 4 tuzlanske MZ Pasci Gornji, Ljubače, Husino i Kiseljak podsjećaju da su njihovi građani u više navrata ukazivali na visoke cijene prevoza, a da je revolt posebno izazvala posljednja odluka o poskupljenju iz DD GIPS-a. Stoga podržavaju zaključke sa vanredne sjednice Kolegija gradonačelnika i upozoravaju da savjeti ovih MZ neće dozvoliti da dođe do povećanja cijena prevoza. Izričiti su da se uvede bojkot korištenja autobusa GIPS-a, dok se cijene prevoza ne vrate na već ranije skupe karte.

S tim u vezi u petak, 31. jula najavljuju u MZ Husino sastanak predstavnika sve četiri MZ, kako bi se riješio problem cijena gradskog i prigradskog prijevoza.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*