Vijeću ministara BiH upućen prijedlog za smjenu Gorana Zubca

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno je izglasao prijedlog za smjenu direktora SIPA-e Gorana Zubca.

Kako nam je kazao Enes Obralija, član Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prijedlog za smjenu Gorana Zubca upućen je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Goran Zubac, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH pravosnažno je osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, a nakon što je Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu kojom je Zubac proglašen krivim zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je, kao neosnovanu, žalbu odbrane Gorana Zubca, ali i žalbu Tužilaštva BiH na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana, koja prema osuđeniku neće biti izvršena ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Sud BiH je, podsjećamo, u martu ove godine proglasio Zubca krivim jer je odbio pružiti podršku drugim policijskim agencijama tokom februarskih protesta prošle godine kada je, između ostalog, zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*