Muškarac u Beogradu preminuo od virusa Zapadnog Nila

Pacijent obolio od virusa Zapadnog Nila preminuo je na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, rečeno je danas Tanjugu u toj zdravstvenoj instituciji.

”Pacijent B. D. (56) preminuo je na klinici od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila. Pacijent je primljen iz bolnice u Vršcu u teškom stanju”, rekla je glasnogovornica Urgentnog centra Aleksandra Berić.

Ona je navela da je to jedini slučaj i da u toj zdravstvenoj ustanovi nema više pacijenta oboljelih od virusa Zapadnog Nila.

Na internetskim stranicama Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u subotu je objavljeno da je u Srbiji identificiran prvi laboratorijski slučaj potvrđene infekcije virusom Zapadnog Nila, a da je riječ o muškarcu od 56 godina, s područja Južnobanatskog okruga.

Riječ je o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom komaraca, vrste koja je udomaćena i u Srbiji.

Većina osoba, od 80 do 90 posto, nema nikakve simptome i znakove bolesti, a kod malog postotka simptomi podsjećaju na oboljenje slično gripu, s naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima…

Kod pojedinih osoba dolazi do aseptičnog meningitisa, što zahtjeva hospitalizaciju, navodi Tanjug.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*