BiH pokorila Evropu: Hrabri Zmajići ispisali historiju i osvojili zlato

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine prvak je Evrope! Hrabri Zmajići večeras su u finalu Eurobasketa u Kaunasu savaldali domaćina Litvaniju rezultatom 85:83 i zasluženo se popeli na krov Starog kontinenta.

Izabranici selektora Josipa Pandže dominirali su tokom cijele finalne utakmice sa Litvancima, ali i tokom cijelog turnira.

Pred hrabrim bh. momcima padali su košarkaške velesile Srbija, Italija, Francuska, Hrvatska, Njemačka, Španija, a večeras i Litvanija koja je imala podršku prepune dvorane u Kaunasu.

No, Musa, Čampara, Sikiraš i društvo izdržali su pritisak i tokom cijele utakmice držali su zlato u svojim rukama.

Prvi period igre riješili su u svoju korist rezultatom 26:19, a do poluvremena prednost smo povećali na 13 poena (50:37). Briljirao je u tim momentima Musa, za kojeg Litvanci nisu imali odgovor.

Domaći su treći period igre riješili u svoju korist i u zadnjih deset minuta ušli smo sa deset poena prednosti (69:59). Previše da bi to ispustili, posebno kada je u pitanju ekipa kakva je BiH, iako smo u finišu gledali pravu

Zlato su osvojili kapiten Džanan Musa, Njegoš Sikiraš, Sani Čampara, Emir Čerkezović, Lazar Mutić, Amar Barukčija, Vedran Mirković, Aljoša Janković, Srđan Kočić, Adi Alikadić, Timur Ovčina i Nikola Đaković, koje je s klupe odlično vodio Josip Pandža. Bravo momci, bravo Zmajići!

Briljirao je Musa sa 33 poena, osam skokova i sedam asistencija. Čampara je dodao 23 uz pet skokova i dvije asistencije, dok je Čerkezović dodao deset poena.

(S. Š./Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*