Mobiteli imigrantima najvažnije sredstvo na putu spasa prema Evropi

Posljednjih nekoliko mjeseci povećan je broj imigranata koji pokušavaju iz zemalja Bliskog istoka i sjeverne Afrike da se domognu Evrope. Prema određenim podacima, za mnoge od njih mobilni telefoni su najvažnije sredstvo na putu spasa prema razvijenim i uređenim evropskim zemljama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Fondacija “Your Middle East”, na osnovu razgovora sa imigrantima, navodi kako mnogi od njih koriste mobitele i društvene mreže kako bi planirali svoje putovanje prema Evropi.

Mnogi ostave skoro sve svoje privatne stvari, a na neizvjesno putovanje ponesu samo mobilne telefone i novac kako bi stigli do željene lokacije gdje pokušavaju započeti novi i mnogo bolji i sigurniji život.

Izbjeglice iz Sirije i Afganistana, koji preko Grčke pokušavaju da stignu u druge evropske zemlje, koriste grupe na Facebooku kako bi podijelili fotografije i opisali svoja iskustva koja su doživjeli tokom napornih putovanja.

Također, kako navodi ova fondacija, izbjeglice koriste telefone i društvene mreže kako bi razmijenili i brojeve telefona krijumčara ljudima.

Pomoću mobilnih telefona organizuju i putovanja od, naprimjer, Turske preko Grčke, prateći geografske karte na internetu.

Pomoću mobitela i interneta obavještavaju i obalnu stražu kada dođu do grčkih voda dok koriste Viber kako bi obavijestili porodice da su sigurno stigli u neku evropsku zemlju.

Internet obično koriste u lokalnim restoranima i kafićima u zemljama u koje prvo stignu nakon čega se javljaju rodbini i prijateljima.

Pomoću telefona i interneta održavaju kontakt i s rođacima i prijateljima koji se već nalaze u nekoj od razvijenih evropskih zemalja koji im daju informacije na koji način da i sami lakše i brže dospiju tamo.

Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice ranije je saopćio da je više od 135.000 imigranata stiglo u Evropu morskim putem u prvoj polovini 2015. godine, uglavnom se iskrcavajući u Grčkoj i Italiji.

Mnogi tražioci azila iskrcavaju se na južne obale Evrope, nakon što riskiraju živote u nakrcanim brodovima trgovaca ljudima preko Mediterana.

Migranti dolaze uglavnom iz afričkih i bliskoistočnih zemalja zahvaćenih sukobima, kršenjima ljudskih prava i siromaštvom.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*