Amnesty International poziva bh. vlasti da se posvete pronalasku nestalih

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba 30. augusta, međunarodna humanitarna organizacija sa sjedištem u Londonu, Amnesty International (AI), poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da se istinski posvete pronalasku 8.000 osoba koje su prisilno nestale u ratu od 1992. do 1995. godine i da obezbijede pristup istini i pravdi i osiguraju socio-ekonomska prava porodicama nestalih.

Tokom jula i augusta, na stotine aktivista Amnesty Internationala pisalo je predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovina Denisu Zvizdiću kako bi on lično apelovao na vladu da implementira Zakon o nestalim osobama, koji je usvojen još 2004., ali nikada nije primijenjen.

Ovim zakonom se predviđa osnivanja fonda za pomoć porodicama nestalih koji bi garantovao njihova socijalna i ekonomka prava.

Ove porodice su mahom siromašne jer su izgubile hranioce porodice tokom rata, navodi se u saopćenju Amnesty Internationala.

Amnesty International također poziva vlasti da osiguraju adekvatne resurse za Institut za nestale osobe kojem se iz godine u godinu smanjuje finansiranje, a što zauzvrat usporava proces pronalaska i identifikacije žrtava.

Pored toga, suđenja ratnim zločincima skoro pa nikada ne rezultiraju otkrivanje novih grobnica. Stoga, AI također poziva pravosuđe u BiH da se aktivnije uključi u rješavanje slučajeva nestalih osoba.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*