Znanstvenici u SAD-u otkrili kako zaustaviti širenje raka

Znanstvenici u SAD-u, na klinici Mayo, možda su pronašli način da zaustave širenje raka i pretvore stanice zaražene tumorom natrag u normalne stanice, javlja BBC pozivajući se na informacije objavljene u specijaliziranom časopisu Nature Cell Biology.

Širenje stanica raka znanstvenici su uspjeli zaustaviti uz pomoć molekula koje se zovu mikroRNA. Radi se o molekulama koje, kako je otkrio ovaj istraživački tim, kontroliraju rast stanica; de facto “naređuju” stanicama u kojem trenu da se prestanu širiti, s obzirom da se stanice u ljudskom tijelu neprestano repliciraju., prenosi Inex.hr.

Prvi eksperimenti obećavajući

Prvi laboratorijski testovi izgledaju vrlo obećavajuće, iako je još prerano da bi se moglo predvidjeti hoće li ovo otkriće doista pomoći pri liječenju ljudi koji boluju od raka. Istraživači u klinici Mayo nadaju se da će njihov mehanizam borbe protiv raka biti primjenjiv na sve tipove tumora.

“Dodajući modificirani mikroRNA stanicama raka kako bi ih vratili na normalne razine, trebali bismo moći ponovo uključiti kočnice i uspostaviti normalno funkcioniranje stanica. Prvi eksperimenti kod nekih vrlo agresivnih tipova tumora doista su vrlo obećavajući”, izjavio je glavni istraživač na ovom projektu dr. Panos Anastasiadis.

Važan korak naprijed

Henry Scowcroft, prvi čovjek britanske humanitarne fondacije Cancer Research UK, slaže se da se radi o iznimno važnom otkriću koje rješava višegodišnju biološku misteriju o repliciranju i povezivanju stanica. No, dodaje kako nije pametno zalijetati se sa zaključcima.

“Dosta još vremena treba proći prije nego utvrdimo mogu li ova otkrića, do kojih se došlo na stanicama uzgojenima u laboratoriju, stvarno pomoći u liječenju raka. Ali to je važan korak naprijed u razumijevanju na koji način određene stanice u našem tijelu znaju kada treba rasti, a kada treba stati. Shvaćanje ovog koncepta ključno je da bismo mogli nastaviti ohrabrivati napredak u borbi protiv raka kakav viđamo zadnjih godina”, kaže Scowcroft.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*