<> on September 8, 2014 in McAllen, Texas.

Austrijski šverceri ljudima članovi su međunarodne mafije

Troje male djece pronađeno je u kritičnom stanju zbog nedostatka tekućine u petak u kamionu s 26 izbjeglica u Austriji, objavila je u subotu austrijska novinska agencija APA.

Kamion s izbjeglicama iz Sirije, Afganistana i Bangladeša zaustavljen je u mjestancu St. Peter am Hart blizu njemačke granice, prenijela je APA navode policije.

Djeca ne bi još dugo izdržala

“Bilo je prilično kritično”, izjavio je David Furtner iz austrijska policije, dodajući da su djeca bila omamljena zbog manjka tekućine, vrućine i nedostatka kisika u kamionu.

“Stigli smo u zadnji čas. Liječnici su nam rekli da djeca ne bi još dugo izdržala”, rekao je Furtner.

Rumunjski vozač uhićen

Uhićen je 29-godišnji rumunjski vozač, a djeca i njihovi roditelji smješteni su u bolnicu u obližnjem Braunauu. Djecu liječe zbog dehidracije, a prema zadnjim informacijama očekuje se da će se potpuno oporaviti.

U četvrtak je, podsjećamo, na autocesti u Austriji otkriven napušten kamion s tijelima 71 izbjeglica.

Četiri osobe osumnjičene za njihovu smrt, trojica Bugara i jedan Afganistanac, dovedene su u subotu na sud u Kecskemetu u Mađarskoj gdje su ispitani, te im je određen pritvor, izvijestila je agencije France presse, a prenosi Index.hr.

Međunarodna kriminalna organizacija

Četvero uhićenih samo su nižerangirani članovi međunarodne kriminalne organizacije koja se bavi švercom ljudima, izjavio je za The Washington Post direktor Europola Rob Wainwright. Dodaje da europske policijske snage surađuju kako bi što prije privele pravdi lidere ove operacije.

“Pronašli smo veze s mnogo drugih slučajeva diljem Europe na kojima trenutno radimo”, izjavio je Wainwright. Za sada se ne zna je li i najnoviji slučaj, u kojem je troje djece za dlaku izbjeglo smrt, povezan s istom kriminalnom organizacijom, ali sasvim je sigurno da uhićeni Rumunj nije djelovao sam.

Šverceri ljudima ove godine su do Europe doveli 300.00 izbjeglica, ali su odgovorni i za oko 2600 smrtnih slučajeva.

Zbog tragedije pojačane kontrole

Tragedija koja je potresla Austriju ponukala je policiju da krene u oštriju borbu protiv krijumčara koji švercaju izbjeglice preko granica Europske unije. Upravo su pojačane kontrole najvjerojatniji razlog zbog kojeg su djeca danas iz kamiona spašena na vrijeme.

Naime, kako piše Kronen Zeitung, austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova ranije je objavila da će se kontrole na rutama koje preferiraju šverceri ljudima drastično pojačati. Pojačane su i kontrole na granicama, a ostvaruje se i bliža suradnja s policijskim snagama u čitavoj regiji.

“Pojačane provjere možda će rezultirati prometnim gužvama. Ali ako želite spašavati živote, onda su privremene gužve u prometu nešto što treba istrpjeti. Sigurna sam da će ljudi razumjeti jer nitko ne želi čuti za još jednu tragediju sa 70 ili više mrtvih”, kaže austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl – Leitner.

“Švercerska mafija je brutalnija i nemilosrdnija nego ikad prije. Ljudski životi tim protuhama ništa ne znače. Prema takvim kriminalcima koji djeluju nacionalno i međunarodno nećemo pokazati niti malo tolerancije”, dodaje Mikl – Leitner.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*