( VIDEO) Otvoreni 15. Međunarodni književni susreti ˝Cum grano salis˝

U Tuzli su danas počeli 15. Međunarodni književni susreti „Cum grano salis“, koji traju do 05. septembra. U okviru susreta obilježena je devedesetogodišnjica od rođenja književnika Derviša Sušića.

Derviš Sušić je doživio sudbinu mnogih pisaca koji nisu pročitani kao istinski patrioti države BiH koji su u nekim teškim vremenima pokušali da iznesu svijetu neke istine, istakao je književnik Hadžem Hajdarević, i dodao da je ovo prilika da se uspostavi jedan fini dijalog sa našom književnom tradicijom.

Godišnjice rođenja velikih svjetskih književnika te istaknutih antifašista Derviša Sušića, Hasana Kikića, Branka Ćopića i Silvija Strahimira Kranjčevića simbolično su se poklopile sa obilježavanjem 70 godina od pobjede nad fašizmom, zbog čega su susreti još značajniji.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, otvorio je susrete ističući da sama činjenica da ove godine imamo 15.  književne susrete i da 14. put dodjeljujemo nagradu Meša Selimović, pokazuje da je želja za osnivanjem susreta 2001. godine bila dobra, te da Tuzla pokazuje moć integracije čitave regije, jer regija kaže da je ovo najuglednija nagrada za roman na prostoru bivše Jugoslavije.

Za večeras je najavljena promocija novog romana Gorana Samardžića Zimski zagrljaji. Promotori će biti Zoran Ferić, Drago Glamuzina.

Prvi dan Međunarodnih književnih susreta završit će uz Književno veče sa Zoranom Ferićem.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*