Novalić: Povećanjem izvoza uposliti sve aerodrome

Bosna i Hercegovina izvozi od 6.000 do 7.000 tona mesa od odobrenih 15.000 tona, a ako bi izvozili toliko koliko je odobreno bilo bi posla za sve aerodrome u BiH, rekao je Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način prokomentarisao je Novalić problem koji je nastao jer je najavljeno da bi Tuzlanski aerodrom mogao dobiti dozvolu za kargo saobraćaj, što bi umanjilo posao aerodromu u Mahovljanima kod Banja Luke sa kojeg se trenutno izvoze velike količine mesa u Tursku.

Novalić kaže da se do tada može dogovoriti da se zadrže količine na banjalučkom aerodromu, a da se Tuzlanskom aerodromu da pravo da ide sa kargo prevozom ne samo mesa nego i drugih proizvoda.

“Rješenje je da povećamo taj obim dvostruko i svi će imati posla”, kaže Novalić.

Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske izjavila je da se u blizini banjalučkog aerodroma gradi logistički centar, da bi se ojačali kapaciteti za kargo saobraćaj.

“Ranijim odlukama, kada je pravljen cjelokupan koncept utvrđeno je da tu sposobnost, mogućnost treba da imaju aerodromi Sarajevo i Banjaluka. Mi smo rukovodeći se takvim odlukama uložili značajna sredstva u infrastrukturu, da bi smo omogućili upućivanje mesa u izvoz preko aerodroma. Iz tog razloga smo reagovali”, rekla je Cvijanović.

(TRT/indikator)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*