Izbjeglicama pomoć stiže sa svih strana

Akcija prikupljanja pomoći izbjeglicama sa Bliskog istoka, u kojoj u BiH učestvuje više organizacija, iznjedrila je ogromno interesovanje bh. građana, koji zovu sa svih strana i raspituju se o načinu kako da se uključe.

Humanitarnoj organizaciji “Pomozi.ba”, koja je pokrenula akciju simboličnog naziva “Nekada mi, sada oni”, telefoni su usijani.

“Telefoni stalno zvone! Nove akcije i prikupljanja se pokreću, a mi smo otvoreni za sve vrste donacije, izuzev odjeće. Trenutno su nam najpotrebniji hrana i higijenska sredstva”, kazala je Anera Junuzović iz Udruženja “Pomozi.ba”.

Ta akcija će biti realizovana minimalno mjesec dana, a do sada je prikupljeno više desetina hiljada maraka, te blizu 70 tona pomoći za izbjeglice koje se trenutno nalaze u Srbiji.

Predstavnici Udruženja “Pomozi.ba” već su tokom prošlog vikenda išli u Srbiju, gdje su dio donacija uručili izbjeglicama, a u planu je da ponovo odu, ovaj put sa još većim količinama hrane i ostalih potrepština.

Kako kažu u Udruženju “Pomozi.ba”, cilj im je da se u akciju uključi što više humanitarnih organizacija iz svih gradova u BiH, kako bi što više sredstava i proizvoda bilo prikupljeno.

“Ljudi se mogu javiti udružnjima koji djeluju u onim gradovima gdje žive, pa da ona nas kontaktiraju”, navela je Junuzovićeva.

Akciji su se pridružila udruženja “Nahla” iz Sarajeva i Tuzle, “ABC i skiperi” s Une, “Humana garda Slanog grada” Tuzla, a u narednim danima očekuje se saradnja i s drugim gradovima. A, iz Udruženja građana “Nova generacija” iz Banjaluke iskazuju spremnost da se uključe ako to bude potrebno.

“Tu smo da pružimo podršku jedni drugima. Iz Udruženja ‘Pomozi.ba’ mogu da nam se obrate u vezi sa svojom akcijom i uvjerena sam da će se mnogi uključiti”, istakla je Maša Mirković, izvršna direktorica Udruženja građana “Nova generacija” iz Banjaluke.

U pomoć se, odvojeno, uključio i Crveni krst/križ. Branko Leko, generalni sekretar Crvenog krsta/križa BiH, naveo je da su u telefonskom kontaktu sa Crvenim krstom iz Srbije.

“Mi smo se solidarisali sa društvima u zemljama koje su već na udaru. Prikupićemo, siguran sam, novčanu pomoć, ali i pakete hrane, što će biti naša pomoć tim društvima”, naglasio je Leko.

I Đoko Mihajlović, generalni sekretar Crvenog krsta RS, naveo je da moraju biti spremni da pomognu nacionalnim društvima u državama u koje su izbjeglice već došle.

Podsjetimo, veliki broj ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana, svakodnevno prođe kroz Srbiju, gdje se zadržavaju između jednog i tri dana, odakle kreću dalje ka EU.

Šta je najpotrebnije

Voda i prehrambene namirnice
Sapuni, paste za zube, dezodoransi, šamponi
Vlažne maramice i higijenske potrepštine za žene
Jednokratne kabanice
Pelene, odjeća za djecu
Obuća i donji veš

(nezavisne/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*