Njemačka: Oko 7.000 izbjeglica dočekano aplauzom

Oko 7.000 izbjeglica stiglo je iz Mađarske preko Austrije u Njemačku, uglavnom na željezničku stanicu u Minhenu, gdje su, prema izvještajima njemačkih medija, dočekane aplauzom. Izbjeglice zbrinjavaju u praznoj fabrici, odakle će što je prije moguće biti raspodijeljeni po njemačkim pokrajinama.

“Dolazak u obećanu zemlju”, “Danke Deutchland” i “Poštovanje”, čulo se od izbjeglica koje su, prije svega, iz Sirije krenuli ka Njemačkoj.

Mediji navode da je ovaj dogovor kancelarke Angele Merkel sa predstavnicima Mađarske i Austrije o davanju dozvole za ulazak izbjeglicama naišao na kritiku u redovima bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), “sestrinske” partije njene svenjemačke Hrišćansko-demokratske unije, uz ocjenu da je to pogrešan signal.

Iz redova CSU rečeno je da dozvolu da se izbjeglicama dozvoli ulazak u Njemačku Merkelova nije dogovorila sa njemačkim pokrajinama.

Kako su javili njemački mediji, njemačke pokrajine najavile su spremnost za prijem izbjeglica, u zavisnosti od svojih kapaciteta.

Baden-Virtemberg je spreman da primi oko 1.300 izbjeglica, Hesen oko 700.250, a u Tiringiji i Saksoniji – Anhalt po 125.

Kada je riječ o izbjeglicama koje idu u pravcu istoka Njemačke, njih je vozom iz Mađarske u Zalfeld u Tiringiji stiglo 569. Među njima je 21 dijete mlađe od dvije godine. Polovina njih već je krenula ka Drezdenu.

Četvrtina od 569 izbjeglica ide u grad Halberstat, a druga četvrtina u tiringijsko mjesto Hermzdorf, prenosi Tanjug.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*