Proizvođačke cijene u julu bez promjene

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u julu nisu zabilježile promjenu u odnosu na juni, dok su u odnosu na juli prošle godine više za 1,5 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u julu ove godine, u poređenju s junom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za 0,1 posto, kao i u poređenju s julom prošle godine.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u julu niže su za 0,1 posto nego u junu, dok su u odnosu na isti mjesec 2014. godine porasle za četiri posto.

U julu, u poređenju s prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su niže u intermedijarnim proizvodima za 0,2 posto, dok je rast cijena zabilježen u energiji za 0,5, kapitalnim proizvodima za 0,1 i netrajnim proizvodima za 0,2 posto.

Proizvođačke cijene u sedmom mjesecu ove godine, u poređenju s istim mjesecom prethodne, niže su u kapitalnim proizvodima za 0,8 posto i trajnim proizvodima za 1,1 posto, dok su više u energiji za 0,5, intermedijarnim proizvodima za 3,3, te netrajnim potrošačkim proizvodima za 0,4 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u julu, u poređenju s junom, niže su u kapitalnim proizvodima za 0,1 posto, dok su više u energiji za 0,1, koliko i u intermedijarnim proizvodima, te netrajnim proizvodima za 0,3 posto.

U julu ove godine u poređenju s istim mjesecom prethodne godine, zabilježen je pad cijena u energiji za 0,3 posto, kapitalnim proizvodima za 1,3 i trajnim potrošačkim dobrima za 0,8 posto, dok je rast cijena u istom perioduzabilježen kod netrajnih potrošačkih dobara za 0,6 i intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u julu ove godineu poređenju s prethodnim mjesecom niže su u intermedijarnim proizvodima za 0,6, te netrajnim potrošačkim dobrima za 0,1, dok je rast zabilježen u energiji za 1,8 i kapitalnim proizvodima za 0,3 posto.

U julu ove godine u poređenju s julom 2014. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda više su u energiji za 3,6 posto, intermedijarnim proizvodima za 6,4, kapitalnim proizvodima za 0,1  te netrajnim proizvodima za 0,3, dok je pad cijena zabilježen u trajnim proizvodima za 1,2 posto.
(Fena/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*