Završava Evropsko košarkaško prvenstvo

Nakon 15 dana, odigravanjem finalnog susreta između Španije i Litvanije, te susreta za treće mjesto između Srbije i Francuske, večeras će biti završeno Evropsko košarkaško prvenstvo.

Današnji finalisti Španija i Litvanija već su ostvarile jedan cilj, a to je plasman na olimpijske igre u Rio de Janeiru.  Ove dvije ekipe na prvenstvo nisu došle kao prvi favoriti, ali će se boriti za evropsku krunu, Španci za drugu u svojoj historiji, a Litvanci za treću.

Španci su na prvenstvo došli bez nekoliko zvijezda, Marka Gasola, Serža Ibake i Hoze Kalderona, i prvi krug prvenstva okončali su ispod očekivanja, sa dva poraza u prve tri utakmice. Međutim, Pau Gasol vodio je nakon toga svoju reprezentaciju do pet uzastopnih pobjeda i devetog finala. Posljednju pobjedu ostvarili su pred rekordnih 27.000 gledalaca protiv branitelja naslova i domaćina Francuske.

Litvanija je na EP također došla bez nekoliko standardnih reprezentativaca, kao što su Linas Kleiza i Donatas Motiejunas, ali je ova baltička zemlja smogla snage i zadržala svoj sistem igre koji joj je donio novi uspjeh. Njihov jedini poraz bio je u grupnoj fazi od Belgije, a od tada je Litvanija upisala pet uzastopnih pobjeda uključujući mečeve protiv Italije u četvrtfinalu i Srbije u polufinalu.

Finalni meč obećava borbu između dva tima koji imaju bogatu historiju velikih utakmica, a Španija je nešto uspješnija.

Nakon što su Litvanci savladali Špance u finalu Eurobasketa 2003., uslijedile su pobjede reprezentacije Španije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2006. i polufinalu Olimpijskih igara 2008. godine. Litvanija je prekinula taj niz i slavila nad Španijom u prvoj rundi SP-a 2010., a njihov posljednji međusobni duel pripao je Špancima, u prvoj rundi Eurobasketa 2011.

Španci najveće nade polažu u Pau Gasola, koji je odigrao fantastičnu partiju u polufinalu protiv Francuske kada je postigao 40 poena. To je bio posljednji u nizu odličnih nastupa španskog centra koji je na Eurobasketu u prosjeku postizao 25,6 poena i 8,4 skoka po utakmici.

Na suprotnoj strani Jonas Valančiunas u prosjeku postiže 16,9 poena i 8,3 skoka, ali je u dosadašnjem dijelu prvenstva imao četiri “double-double” učinka, u odnosu na Gasolova tri. Valanciunas sigurno neće u potpunosti zaustaviti španskog asa, ali bi za Litvaniju bio veliki uspjeh ako ga uspije “prizemljiti”.

Susret između Španije i Litvanije počinje u 19 sati.

Prije tog meča sastaju se Francuska i Srbija u susretu za bronzanu medalju.

Francuzi u ovaj meč ulaze nakon poraza od Španije koji je prekinuo niz od sedam pobjeda Galskih pijetlova. Ukoliko danas ostvare pobjedu Francuzi će doći do treće medalje na tri posljednja prvenstva, nakon srebra 2011. i zlata 2013. godine. To bi im ujedno bila šesta bronzana medalja na evropskim prvenstvima.

Finalist Svjetskog prvenstva 2014. selekcija Srbije borit će se za drugu evropsku medalju kao samostalna država, nakon drugog mjesta 2009. godine.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*