GP Baranjsko Petrovo Selo: Izbjeglice ulaze u Mađarsku

Oko 15 sati autobusi s migrantima koji su dovezeni iz Tovarnika stigli su na Granični prelaz Baranjsko Petrovo Selo – Beredent, između Hrvatske i Mađarske.

Nakon skoro sat vremena čekanja, prvi autobus je prišao graničnom prelazu, tačnije željeznoj kapiji koja je ispred njega postavljena, a potom su izbjeglice iz njega izašle i pješke ušle na teritoriju Mađarske, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Tamo su ih dočekale jake policijske snage opremljene pendrecima i sprejovima sa suzavcem. Neki od mađarskih policjaca uz pištolje imaju i dodatno naoružanje, a pojedinci i pancire. U isto vrijeme njihove kolege sa hrvatske strane mnogo je ugodnije vidjeti, jer su odjeveni u uobičajene policijske uniforme bez dodatnog naoružanja.

Prilikom ulaska u Mađarsku, migranti su podvrgnuti detaljnoj kontroli ličnog prtljaga i prepipana im je odjeća koju nose na sebi. Nakon toga uslijedila je registracija svakog od njih. U konvoju, koji je prvi od dva, koliko ih je planirano za danas, ima deset autobusa sa oko 600 do 700 putnika.

Izbjeglice koje danas ulaze u Mađarsku kod Baranjskog Petrovog Sela u Hrvatsku stigle su iz Srbije preko Graničnog prelaza Tovarnik. U ovom pograničnom mjestu se, prema nekim procjenama, nalazi još dosta ljudi koji čekaju prevoz ka Mađarskoj i nastavak svog puta prema Zapadnoj Evropi.

Za predvečer je planiran dolazak još jednog konvoja sa približnim brojem autobusa. U isto vrijeme, također, iz Tovarnika hrvatske vlasti migrante vozom prevoze do Botova, mjesta na granici sa Mađarskom, odakle će dalje nastaviti put.

MUP Hrvatske planira da tokom dana u susjednu Mađarsku preveze oko 4.000 migranata pristiglih iz Afrike i s Bliskog istoka. Njihov dolazak je počeo 16. septembra, nakon što je Mađarska zatvorila većinu graničnih prelaza prema Srbiji i izgradila ogradu duž granice. Sličnu ogradu, samo duž granice s Hrvatskom, upravo dovršavaju u blizini GP Baranjsko Petrovo Selo.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*