Okončana mirovna konferencija u Sarajevu: Dejton ne obezbjeđuje adekvatan prostor za razvoj BiH

Temelji na kojima stoji BiH, Dejtonski mirovni sporazum, su minimalna platforma za obezbjeđivanje mjera u BiH, kazao je bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk, ističući kako je neophodno tragati za dodatnim mehanizmima kako bi zemlja krenula ka boljitku, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dejtonski mirovni sporazum je minimalna platforma za objezbjeđivanje mjera u BiH. Obaveza koja je data Dejtonom je na snazi i njen garant je Vijeće sigurnosti, ali ono što nije zadovoljavajuće je da Dejton ne obezbjeđuje adekvatan prostor za razvoj BiH. Ovdje ulazi na scenu Evropska unija koja pravi korake dalje programom reformi i očekujem da će to podsticati novi tip politike u BiH”, kazao je Turk.

Malezijski koncept saradnje svih naroda primjenjiv je i u BiH, kazao je bivši premijer Malezije Tun Mahathir Mohamad dodajući kako tri etničke skupine, poput u BiH, žive na malezijskom tlu.

“Naše iskustvo je da se svaki razvoj temelji na miru i stabilnosti. Znam da postoje određene emocije u smislu antagonizma, ali vjerujem da bi bilo značajno da se takva osjećanja svedu na minimum kako bi se fokusirali na zajednički rad. Tokom posljednjeg svjetskog rata, bilo je sukoba između, ali je na kraju zaboravljeno na te negativne osjećaje i za dobrobit svih naroda, zajedno rade u miru”, istakao je Mahathir Mohamad dodajući kako poznaje strahote i zločine koji su se tokom rata u BiH dogodili.

Napredak je, kako je kazao, moguć jedino ako se nauči živjeti jedni s drugima.

Konferencijom za medije okončana je međunarodna mirovna konferencija ”Dvadeset godina mira – put naprijed” gdje je kroz panel diskusije desetak učesnika iz BiH i svijeta govorilo o Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je okončan rat u BiH te njegovoj primjeni kroz dvije decenije.

Konferenciji u organizaciji Perdana Global Peace Foundation (PGPF), BBI (Bosna Bank International) VIP Business Clubom i Malezijsko-bosanskog poslovnog vijeća (MBBC) odazvao se veliki broj gostiju i govornika.

Pored ostalih, o BiH i njenoj budućnosti govorili su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, bivši zamjenik premijera Malezije Tan Sri Muhyiddin Yassin, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Yucel Ogurlu, rektor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) Ejup Ganić, direktor BBI Amer Bukvić i drugi.

Govornici su ukazali na nedostatke Dejtonskog mirovnog sporazuma te njegove pozitivne strane uz napomenu kako su brojni segmenti Dejtona “istrošeni” te kako je izmjena ustava zemlje jedna od preporuka za napredak.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*